Свет

Украјина: Словачка се џаба нада, нећемо обновити уговор са Русима о транзиту гаса

Упркос изјавама словачког премијера да је са украјинским колегом постигао прелиминарни договор о наставку транзита руског гаса преко украјинске територије у европске земље, то се неће десити, јер украјинска страна "не жели да преговара са Русима и продужава уговор"
Украјина: Словачка се џаба нада, нећемо обновити уговор са Русима о транзиту гасаwww.globallookpress.com © Zhang Tao/XinHua

Украјина неће обнављати уговор о транзиту руског гаса у Европу, који истиче крајем 2024. године, транзит ће бити могућ након тог периода само ако прималац закупи капацитет украјинског гасно-транспортног система, наводи украјинска агенција РБК, позивајући се на изворе у украјинској влади.

Премијер Словачке Роберт Фицо рекао је да је са украјинским колегом Денисом Шмигалом постигао прелиминарни договор о наставку транзита руског гаса преко украјинске територије у европске земље, пренела је словачка агенција ТАСР.

"Ово је изванредна вест. То значи да ћемо ми у Словачкој имати прилику да наставимо транзит овог гаса, који ће користити не само предузећа у Словачкој, већ и у Аустрији и Италији. Надам се да ћемо заједно са нашим украјинским колегама за кратко време да спроведемо у дело ова питања", рекао је словачки премијер.

Међутим, из украјинске владе поручују да је "став украјинске стране јасан – уговор о транспорту истиче крајем ове године и Украјина не жели да преговара са Русима и продужава уговор".

Како је наглашено, транзит гаса би се могао продужити након 2024. само ако словачка компанија сама закупи капацитет украјинског гасно-транспортног система. А, како је истакао оператер украјинског гасно-транспортног система, још увек није приступио ниједан званичан захтев за транспорт природног гаса 2025. године са словачке стране.

Актуелни уговор о транзиту између "Нафтогаса" Украјине и руског "Гаспрома" закључен је крајем 2019. године на период од пет година. Руски гас преко њене територије пролази у земље попут Аустрије, Словачке, Италије и Мађарске. Тренутни обим транзита је 42 милиона кубних метара дневно.

Украјина је почетком новембра запретила да од краја следеће године, више неће продужавати уговор о испоруци руског гаса европским земљама преко њене територије, наводећи да постојећи уговор до сада није раскинут само због европских партнера и земаља које немају алтернативу за руске енергенте.

Без обзира на тежњу да се ослободе зависности од руског гаса, неке државе попут Словачке и Аустрије и даље добар део својих енергената добијају управо том рутом.

С обзиром на актуелну ситуацију, када су сви остали гасоводи ван употребе, прекид транзита преко Украјине практично би значио да Европи преостаје једино "Турски ток", којим руски гас стиже и до наше земље. 

image