Економија

Упозорење европског комесара за енергетику: Чланицама ЕУ предстоји шок због руског гаса

Европски комесар за енергетику Кадри Симсон је изјавила да је информисала министре и да им је дала јасну слику о начинима снабдевања гасом у тренутку када се буде завршио транзит руског гаса кроз Украјину.
Упозорење европског комесара за енергетику: Чланицама ЕУ предстоји шок због руског гасаwww.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Европски комесар за енергетику Кадри Симсон упозорила је данас да за тачно годину дана истиче уговор о транзиту руског гаса кроз Украјину, па би земље чланице ЕУ, које и даље користе руски гас, требало да се припреме за промене на тржишту и смање потрошњу руског гаса. Она је то изјавила у Бриселу након састанка Савета министара Европске уније о енергетици, јавља "Укринформ".

"Информисала сам министре и дала им јасну слику о начинима снабдевања гасом у тренутку када се буде завршио транзит руског гаса кроз Украјину. Морамо бити спремни за ово и обезбедити земље чланице, које ће бити шокиране таквим развојем догађаја, али има још довољно времена да се припремимо за то", рекла је Симсон.

Додала је да ЕУ позитивно завршава текућу годину, другу по реду од почетка сукоба у Украјини, иако се земље ЕУ суочавају са великим изазовима.

Украјински медиј наводи и да су током Савета ЕУ у децембру министри размотрили стање енергетске безбедности и закључили да је Европа добро припремљена за зиму, односно да су нивои складиштења гаса веома високи за ово доба године, а цене најниже од почетка сукоба.

image