Економија

Русија претекла САД и постала највећи добављач дизела Бразилу: Драстично порасла и продаја мазута

Како је Русија била фокусирана на проналажење нових продајних места за своје нафтне деривате у светлу западних санкција, један од нових купаца био је Бразил
Русија претекла САД и постала највећи добављач дизела Бразилу: Драстично порасла и продаја мазутаwww.globallookpress.com © Aloisio Mauricio

Русија је престигла САД као највећег извозника нафтних деривата у Бразил, објавио је у "Фајненшел тајмс", позивајући се на званичне владине бројке и податке аналитичке фирме "Кплер". Како је Русија била фокусирана на проналажење нових продајних места за своје нафтне деривате у светлу западних санкција, један од нових купаца био је Бразил.

У 2023. години, чланица БРИКС-а, увезла је 6,1 милион тона руског дизел горива у вредности од 4,5 милијарди долара 2023. године, наводи се у извештају. То је 101.000 тона више, вредних 95 милиона долара, у односу на претходну годину годину, што је повећање од 6 одсто у смислу обима.

У међувремену, руске испоруке мазута у Бразил 2023. биле су вредне 5,3 милијарде долара, у односу на само 1,1 милијарду долара забележених 2022. године, што представља раст од 400 посто на годишњем нивоу. Према подацима које је пратио "Кплер," Бразил је претекао Турску у октобру и постао највећи купац руског дизела, док огроман пораст увоза дизела забележен 2023. што значи да је Русија претекла САД као највећи бразилски добављач горива.

У међувремену, пораст извоза мазута погурао је руске испоруке рафинисаних нафтних деривата у четири недеље до 31. децембра на највиши ниво у осам месеци, показали су подаци компаније "Вортека" које је раније објавио "Блумберг".

Бразилска трговина је "под утицајем више фактора" и значајно повећање увоза горива је "резултат одлука приватних агената и следи логику понуде и потражње", наводи Министарство индустрије и спољне трговине земље.

Владини званичници су такође изјавили да је нагло повећање куповине помогло да се потрошачке цене зауздају. Ниске домаће цене горива такође помажу огромном пољопривредном сектору у земљи.

Русија је почела да диверсификује своје снабдевање енергијом 2022. године након што су ЕУ, Г7 и савезници увели ембарго на руску нафту из мора, заједно са горњом ценом од 60 долара по барелу за осигурање и транспорт сирове нафте у покушају да смање приходе земље од енергије. Слична ограничења су накнадно уведена и за извоз нафтних деривата. Као резултат тога, руски произвођачи нафте су преусмерили снабдевање у Азију и Латинску Америку.

image
VV inauguration
banner