Економија

Министарка енергетике: Треба разговарати о пројекту Јадар

Треба да видимо на који начин можемо да искористимо наша рудна богатства, истакла је Дубравка Ђедовић Хандановић
Министарка енергетике: Треба разговарати о пројекту Јадар© FOTO TANJUG/ MRE/ ĐORĐE KRSTIĆ

Влада Србије, председник, па и она као ресорна министарка, сложни су око тога да о пројекту Јадар треба разговарати, рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић гостујући у Дневнику РТС-а.

"Мислим да треба да имамо прилику да видимо релевантне студије, техничке и о заштити средине, које јавност није видела. Стручна јавност, пре свега мислим на рударску струку, треба пре свега да учествује у једном таквом дијалогу, да видимо на који најбољи начин можемо да искористимо наше ресурсе. Ту не мислим само на пројекат Јадар, мислим на сва наша рудна и минерална богатства", каже министарка и додаје да ће о томе одлучивати нова влада.

На питање o експлоатацији и истраживању руда на подручју између Авале и Космаја, министарка одговара да рудника тамо неће бити.

"Није у плану никакво отварање рудника на том простору. Ради се просторни план, сваки просторни план садржи и део о минералним сировинама, али то никако не значи отварање рудника", каже Ђедовић Хандановић.

За наредних неколико месеци најављује наставак и завршетак великих енергетских пројеката, међу којима је и термоелектрана Костолац Б3.

"Она је значајна зато што је прво ново постројење после скоро четири деценије у нашој земљи. Завршиће се и велики еколошки пројекти које електропривреда спроводи. Пре свега мислим на одсумпоравање димних гасова у термоелектрани у Обреновцу", каже министарка и додаје да су настављени радови на првом ветропарку Костолац, који ће, истиче, бити на мрежи почетком наредне године.

О рачунима за струју: Грађани неће бити оштећени 

Министарка је говорила и о наплати струје и гаса, будући да и даље има проблема са рачунима за струју, да рачуни и даље касне, да се грађани жале да им струја није добро очитана, и сл.

"Најважније је да хакерски напад није угрозио производњу саме електричне енергије ни безбедност података. Јесте угрозио административне функције, због тога су и каснили рачуни за новембар, али продужен је рок, тако да грађани могу да добију попусте", рекла је министарка.

Тврди да су децембарски рачуни издати на време, као и да је почео да ради портал Увид у рачун.

"Пратимо број рекламација за новембар и децембар, тај број износи 13.000. Преко 50 одсто су неосноване рекламације, а већина је решена", рекла је министарка и истакла да је пред надлежнима да сваку рекламацију испитају у року.

Што се тиче проблема са очитавањем, министарка напомиње да ће се они решити када се уграде паметна бројила. То је, истиче, започето прошле године када је уграђено 100.000 бројила.

"Дошло је до одређених, да кажем, изазова и при промени бројила, па су се и због тога одређене грешке десиле у очитавању, то је утврђено. Међутим, само даљом реализацијом тог пројекта успећемо да имамо очитавање на даљину, да нема мануалног очитавања и да заиста грешке буду што мање, а да и губици у мрежи буду јако мали", каже министарка.

Она додаје и да је у децембру око 1.600.000 домаћинстава потрошило мање електричне енергије у односу на прошлу или претпрошлу годину, а да је највећи попуст од 40 одсто на износ рачуна остварило чак 20 одсто домаћинстава у Србији. 

Што се тиче бесплатних киловата и попуста за грејање и гас, Ђедовић Хандановићева каже да је у ту меру укључен велики број грађана, те да су рачуни смањени и пензионерима са минималним пензијама.

"Имали смо на крају године око 160.000 грађана, што најугроженијих са социјалним примањима, што пензионера са минималним примањима, који су остваривали право на попуст", истакла је министарка.

image