Економија

Постало је заразно: Технолошке компаније укинуле 34.000 радних места

Најпознатије светске компаније из технолошке сфере масовно отпуштају запослене
Постало је заразно: Технолошке компаније укинуле 34.000 радних места© Deb Cohn-Orbach/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Технолошке компаније су ове године укинуле 34.000 радних места реорганизујући своје радне ресурсе, како би улагале у нове области попут генеративне вештачке интелигенције.

"Мајкрософт", "Снеп" "Ибеј" и "Пејпал" од почетка јануара укинули су на стотине, или чак хиљаде позиција, наводи веб сајт "Лејофс" који прати опадање у индустрији. Тренду отпуштања ове године прикључило се 138 технолошких компанија.

Губици су, ипак, мањи од почетка 2023. године када су велике технолошке групе, укључујући "Мету", "Амазон" и "Мајкрософт" укинуле бројне позиције након прекомерног запошљавања током пандемије.

Укупно, 263.000 радних места је укинуто у технолошком сектору 2023. године, показују подаци "Лејофса" на које се позива "Фајненшел тајмс".

Аналитичари кажу да је најновији талас отпуштања показао да компаније реконструишу своје ресурсе како би инвестирале у нове области као што је генеративна вештачка интелигенција, такође показујући акционарима да имају континуиран фокус на дисциплини трошкова.

Технолошке компаније су процењивале своју радну снагу и закључиле да би, када би имале мање организације којом би се бавиле, могле да учине још више, наводи за ФТ аналитичар Џефри Брент Тил који додаје и да ће се "отпуштања наставити и да може бити горе".

"Постало је заразно", закључио је.

Компаније поново процењују које су им приоритетне области за улагања и смањују број позиција у скупим одељењима, каже ванредни професор менаџмента Данијел Кеум, наводећи пример "Амазонове" платформе за видео-стримовање "Твич" која је ове године укинула на стотине радних места.

"Амазон", "Мајкрософт", "Мета", "Алфабет" и сервис за стриминг музике "Спотифај" су компаније које су најавиле планове за постизање таквог баланса ове године.

"Морамо да постанемо ефикаснији тако што ћемо одбацити неке постојеће приоритете, али такође морамо да инвестирамо у неке нове", рекао је овог месеца извршни директор "Спотифаја" Данијел Ек.

Прошлогодишње широко распрострањено смањење трошкова дошло је након спознаје да прелазак на дигиталне стилове живота није издржао дуже од пандемије, периода када су технолошке компаније кренуле у масовно запошљавање.

"Мета", који је отпустио више од 20.000 радних места од краја 2022. године - пошто су се инвеститори жалили на милијарде долара уложене у изградњу "метаверзума" - овог месеца је најавила да ће нето повећање броја запослених за ову годину бити "минимално" иако је постало "значајно" улагање у генеративну вештачку интелигенцију, што би укључивало обезбеђивање талената.

У међувремену, компанија за корпоративни софтвер САП је у јануару представила "трансформацију у целој компанији" која ће укључивати отпуштање око 8.000 радника, док компанија повећава фокус на вештачку интелигенцију.

Број запослених би био "сличан садашњим нивоима" крајем 2024. године, саопштила је компанија. САП-ова најава "доказује да ово није нето губитак посла; то је више преквалификација", оцењује аналитичар Дерик Вуд.

image