Свет

Синкевичијус за "Политико": ЕУ да опорезује западне компаније које послују у Русији

Државе чланице Европске уније недавно су одобриле пакет помоћи Украјини од 50 милијарди евра, а европски комесар сматра да би се убирањем новца од пореза могао финансирати Кијев
Синкевичијус за "Политико": ЕУ да опорезује западне компаније које послују у Русији© Thierry Monasse/Getty Images

Идеју да би Европска унија (ЕУ) требало би да опорезује компаније са Запада које и даље послују у Русији и тај новац искористе да помогну Украјини, данас је изнео европски комесар задужен за екологију Виргинијус Синкевичијус.

Синкевичијус је за "Политико" нагласио да и даље постоје компаније које је "баш брига" и настављају да послују у Русији.

"Зашто не разговарамо о томе да их опорезујемо", упитао је он.

Државе чланице Европске уније недавно су одобриле пакет помоћи Украјини од 50 милијарди евра, али се показало да је тај новац недовољан да покрије дефицит због одлагања америчке подршке Кијеву.

Синкевичијус сматра да би требало искористити замрзнута руска средства и опорезовати компаније које настављају да послују у Русији упркос санкцијама, а не узимати новац од пореских обвезника у Унији.

"Мислим да је веома важно наћи изворе финансирања како бисмо узели што мање од европских пореских обвезника", рекао је комесар у телефонском разговору за портал, јер је био на путу за Кијев.

image