Економија

Ђедовић Хандановић: Нисам министарка за литијум, али лежимо на милијардама

Резерве литијума које Србија има у долини Јадра министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић описује као "наш дар од бога"
Ђедовић Хандановић: Нисам министарка за литијум, али лежимо на милијардама© TANJUG/ MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

Пре тачно две године, у јануару 2022. Влада је стопирала пројекат Јадар. Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је, како каже, други дан након постављења, добила епитет "министарка за литијум". Сматра да тај опис није у складу са реалношћу, али да је у складу са њеним послом да се сагледају сви ризици које одређени пројекат носи, све добре стране и да се онда доносе одговорне одлуке које су пре свега у интересу грађана, државе и привреде.

"То јесте мој посао, а ја нисам ничији министар осим грађана Републике Србије", поручила је министарка.

Резерве литијума које Србија има у долини Јадра министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић описује као "наш дар од бога". Она је у  разговору за емисију "Око" одговарала на питања да ли рударење тог минералног ресурса узима неке наше друге дарове од бога: шуме, пољопривредно земљиште, воду, ваздух?

"Имамо прилику, богати смо, лежимо на милијардама, буквално од разних стратешких минералних сировина и желимо да их користимо на најефикаснији могући начин у интересу, пре свега, наше индустрије, производње, развоја привреде. Да ли неко не жели да у западној Србији људи имају могућност да зарађују хиљаду, хиљаду и по евра? Коме то иде у прилог?", рекла је министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она је истакла да је Србија богата минералним сировинама, рудама, и да се  то односи на литијум, борат, кобалт, никл, злато, сребро, угаљ, који је такође стратешка сировина.

"Ми треба те сировине да експлоатишемо на најодрживији могући начин. Јер то нам доноси, пре свега економске користи, и то повећава наш бруто домаћи производ. То повећава наше плате, то на крају крајева повећава и пензије наших грађана, јер наравно можемо да пунимо буџет. И то је тако и за енергетски сектор, који морамо да развијемо, који морамо да унапређујемо. Значи да морамо једноставно да имамо у виду које су то предности и како да се носимо са ризицима које ти рударски пројекти носе са собом. А сваки рударски пројекат те ризике носи, то је тачно, али ми имамо избора. Пре свега у давању дозвола када је рударство у питању, ми сагледавамо и студије изводљивости и експлоатације, сагледавамо главне рударске пројекте", рекла је министарка.

Нисмо видели студију утицаја на животну средину, јер је пројекат стопиран. Министарка тврди да се ради на одговоран начин и да се одлуке доносе на основу документације, која је развијена, која је представљена, која је прошла јавни увид, иза које могу да стоје и стручњаци и пре свега компаније које развијају одређене пројекте.

"Треба да докажу и покажу које се технологије користе, да ли су оне најмодерније. Имамо право да тражимо примењивање највиших рударских стандарда, који се сваке године повећавају, пре свега у развијеним земљама", казала је Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она сматра да је могуће зелено рударење када је о литијуму реч и да је могуће да се, пре свега, технологија унапређује.

image