Економија

Блумберг: Кинески "Зиђин" размишља о проширењу рудника бакра у Србији

Бакар је кључни материјал потребан за прелазак на зеленију енергију, а кинеска компанија је на светском нивоу престигла глобалне играче попут "Рио Тинта"
Блумберг: Кинески "Зиђин" размишља о проширењу рудника бакра у СрбијиGetty © Andreea Campeanu

Кинеска компанија "Зиђин Мајнинг Груп" развија планове за проширење рудника бакра у источној Србији због потражње за металом који се сматра виталним за глобалну енергетску транзицију, пише "Блумберг". Компанија је отворила рудник бакра и злата "Чукару Пеки" пре скоро две године, уз инвестицију од 678 милиона долара која јој је омогућила да достигне резерве дубине неколико стотина метара. Сада жели да избуши скоро два километра (1,25 миља) како би на најбољи начин искористила имовину стечену током преузимања.

"То су огромне резерве, које захтевају додатну инфраструктуру, додатна улагања од око 3,5 до 3,8 милијарди долара", рекао је Бранко Ракочевић, највиши српски званичник у руднику, кога је кинеска компанија овластила да разговара са новинарима.

"Блумберг" подсећа да се компаније и владе широм света утркују у производњи материјала који се сматрају кључним за помак ка зеленијој економији. Бакар се посебно користи у турбинама на ветар, електричним мрежама и електричним возилима.

Кина је највећи светски снабдевач такозваним критичним минералима, али Европска унија и САД настоје да повећају домаће снабдевање како би осигурале да не заостају даље у транзицији.

"Чукару Пеки" се налази у граду Бору, где се више од једног века копа бакар, злато и сребро. Верује се да доња зона рудника, на дубини већој од 460 метара (1.508 стопа), садржи 2,2 милиона тона бакра, више него у горњој зони. Сматра се да је његов садржај злата мањи на дубљим дубинама.

"Горња зона би могла бити исцрпљена око 2034. године, док би дубље операције могле да почну за 7 до 10 година. Дугорочни планови за локацију укључују изградњу путева и проширење објеката за снабдевање електричном енергијом и флотације", сматра Ракочевић.

"Зиђинова" експанзија

"Блумберг" наводи да је компанија "Зиђин" купила једини комплекс бакра и злата у Србији 2018. године, када је влада дала на продају дуговима оптерећено предузеће у покушају да сачува хиљаде радних места у сиромашном рударском региону. 

Ова аквизиција кинеске компаније и даље инвестиције у проширење рудника у Конгу и Тибету доприносе да се "Зиђин" трансформише у једног од највећих светских компанија које се баве експлоатацијом бакра, који је прескочио западне произвођаче као што су "Рио Тинто", "Англо Американ" и "Антофагаста". Очекује се да ће до 2025. произвести око 1,2 милиона тона бакра, што је шестоструко повећање у односу на нивое из 2017.

"Зиђин" сада води две јединице у Србији. Једна производи бакарне катоде, злато, сребро и сумпорну киселину у објектима у сувласништву владе. Друга, Србија "Зијин Мајнинг" — која управља рудником "Чукару Пеки" — извози концентрат бакра у Кину, Канаду, Бугарску, Шпанију и Кореју.

Компаније су у последње две године међу највећим извозницима у Србији, на таласу тражње за металима. Референтни фјучерси бакра су порасли од почетка године, иако су цене последњих месеци у паду, углавном због забринутости за здравље кинеске привреде.

"Ипак, бакар је увек и свуда тражен, што оправдава дугорочну инвестицију. Тржиште је довољно стабилно. Цене су пале у односу на прошлу годину, али не очекујемо велику волатилност", рекао је Ракочевић.

image