Економија

Бундесбанка у црвеном: Губитак преко 21 милијарде евра, у минусу и Европска централна банка

Бундесбанка је саопштила да је губитак у 2023. скоро избрисао све њене провизије и да је део губитка у износу од 2,4 милијарде евра покривен из резерви
Бундесбанка у црвеном: Губитак преко 21 милијарде евра, у минусу и Европска централна банкаwww.globallookpress.com © Lando Hass

Централна банка Немачке, Бундесбанка, објавила је данас да је у 2023. години забележила губитак од 21,6 милијарди евра и проценила да ће њена финансијска ситуација бити сложена и у наредним годинама.

"Финансијска оптерећења ће вероватно трајати неколико година, очекујемо да ће она бити значајна и у 2024. години", изјавио је председник Бундесбанке Јоахим Нагел.

Бундесбанка је саопштила да је губитак у 2023. скоро избрисао све њене провизије и да је део губитка у износу од 2,4 милијарде евра покривен из резерви.

Банка "живи" на кредит

"Губитак Бундесбанке за текућу годину ће премашити преосталих 0,7 милијарди евра резерви, па ће банка бити принуђена да их пренесе у будућност како би их надокнадила од будућих профита", додао је Нагел.

Мало је вероватно да ће Бундесбанка исплаћивати дивиденде у државну касу у наредним годинама.

Холандска централна банка данас је такође објавила да је у 2023. години забележила губитак од 3,5 милијарди евра.

И Европска централна банка (ЕЦБ) је у 2023. години забележила први годишњи губитак у последњих 20 година, пошто је пријавила минус од 1,3 милијарде евра за прошлу годину, преноси Ројтерс.

image