Економија

Може и горе: Стагнација уместо рецесије у еврозони

Лошем учинку највише је допринела Немачка, која је раније потврдила да је бруто домаћи производ у последња три месеца претходне године смањен за 0,3 одсто
Може и горе: Стагнација уместо рецесије у еврозони© Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

Еврозона је, према прелиминарним резултатима, избегла пад у техничку рецесију, пошто су подаци показали да је њена привреда у четвртом кварталу 2023. године стагнирала у односу на претходно тромесечје, објавио је данас "Еуростат".

У трећем тромесечју 2023. године у еврозони је забележен пад од 0,1 одсто у односу на други квартал, а евентуални пад у четвртом тромесечју који су очекивала тржишта значио би да се еврозона налази у техничкој рецесији.

Шпанија је у четвртом тромесечју забележила квартални раст од 0,6 одсто, Италија 0,2 одсто, док је француска привреда стагнирала.

Лошем учинку највише је допринела Немачка, која је раније потврдила да је бруто домаћи производ у последња три месеца претходне године смањен за 0,3 одсто.

Квартални раст економије је забележен и у Португалији и то 0,8 одсто, Белгији 0,4 одсто, Летонији 0,4 одсто и Аустрији 0,2 одсто.

Економија еврозоне је у 2023. години порасла за 0,5 одсто међугодишње, истим темпом као привреда Европске уније, наводи "Еуростат".

image