Русија

Рецепт за неуспех: Како је економија Немачке пала с коња на магарца

Лоша "историја болести" некада најјаче економије у Европи је последица наглог смањења испорука гаса из Русије – до фебруара 2022. године Русија је чинила 55 посто гаса који је увозила Немачка, наводи "Известија"
Рецепт за неуспех: Како је економија Немачке пала с коња на магарцаGetty © Halil Sagirkaya

Немачка није у стању да генерише економски раст, што значи да земља постаје сиромашнија и мање конкурентна, признао је немачки министар финансија Кристијан Линднер на догађају који је организовао "Блумберг" у Франкфурту.

Ово није прва таква изјава врха Немачке, с обзиром да се раније и министар економије Роберт Хабек жалио да немачком тржишту недостаје новац због утрошених средстава за подршку Украјини. А министар економског развоја је приметио да је због одбијања испоруке руског гаса изгубљена конкурентност привреде.

Према прогнозама које је објавила Организација за економски развој и сарадњу, немачка економија ће ове године порасти за само 0,3 одсто, указује "Известија"

Економија Немачке пролази кроз тешка времена, а негативни догађаји се понављају циклично, погоршавајући ситуацију, слаже се Олга Бељењкаја, шеф одељења за макроекономске анализе Финансијске групе "Финам". Како је рекла за руски лист, такво стање је последица наглог смањења испорука гаса из Русије – до фебруара 2022. године Русија је чинила 55 посто гаса који је увозила Немачка.

Санкције су задале тежак ударац немачкој индустрији, нарочито ако се узме у обзир чињеница да су САД подстицале пресељење индустријске производње на своју територију. Индустријска производња у Немачкој је 2023. године претрпела више него у другим индустријама, има пад од 2 посто, навела је Бељењкаја.

Осим тога, како је истакла, због високе инфлације опадала је куповна моћ становништва. Реалне плате су отишле у минус 2021. године. На то је и Европска централна банка пооштрила монетарну политику са рекордном каматном стопом на депозите за 22 године и накнадно нагло успоравање раста кредитирања. И на крају, закључила је, немачка привреда је традиционално извозно оријентисана.

Рецепт за неуспех

О Немачкој смо до недавно размишљали као о технолошкој, уређеној, богатој, економски ефикасној земљи, подсетила је шефица одељења за индустрију Института за технологије нафте и гаса Олга Орлова.

Прелазак са коња на магарца, тј. од економске локомотиве Европске уније на позицију "болесника" Европе догодио се веома брзо и уз директно учешће целокупне владајуће елите Немачке, приметила је Орлова.

Постојале су слабе карике у логичном ланцу деловања које су довеле до рецесије некада успешне привреде, навела је она и предочила рецепт за све они који желе да крену истом странпутицом.

"Прво, убедите себе да је политика важнија од економије, као што је Ангела Меркел завештала када је напустила функцију. Друго, одбијте поуздане испоруке јефтиног гаса из Русије, а уместо тога купујте веома скуп течни природни гас из Сједињених Држава. Треће, уведите бројне санкције Русији које ће готово првенствено да наносе штету самој Немачкој. Четврто, напустите растуће руско тржиште и почните да преносите своје компаније у САД и друге земље", навела је Орлова.

Пето, упорно усмеравајте огромна средства у украјински бунар без дна без икакве користи и поврата, а као шесто, не заборавите да се лишите изгледа за раст тако што ћете дати зелено светло за подривање Северних токова, поручила је.

image