Економија

Најбогатијих 500 додали још 1,5 билиона долара свом иметку

Да би ушли у један одсто најимућнијих у САД потребно је 15 одсто више него пре годину дана, односно 5,8 милиона долара, док је у Монаку то повећање 3,2 одсто јер је неопходно 12,8 милиона долара да би се придружили најужем кругу најбогатијих
Најбогатијих 500 додали још 1,5 билиона долара свом иметкуwww.globallookpress.com © © IMAGO/Alexander Limbach

Ући у један одсто најбогатијих људи у Сједињеним Америчким Државама постаје све теже. Сада је потребно најмање 5,8 милиона долара да би се придружили ешалону најбогатијих, готово 15 одсто више него пре годину дана, показало је истраживање светске агенције за некретнине и саветовање у овој области "Најт Френк", а преноси "Блумберг".

Монако је задржао прво место за највиши светски праг од 12,8 милиона долара, што је повећање од 3,2 одсто у односу на годину раније, док је у Луксембургу и Швајцарској потребно више од осам милиона долара како би се пробили међу најбогатије.

Овакви налази показују како се на тржиштима која се опорављају у САД и западним земљама, повећава јаз између богатих и сиромашних држава. Тако је БДП Монака по глави становника од око 240.000 долара и више од 900 пута већи од оног у источноафричком Бурундију, показују подаци Светске банке.

Руска Специјална војна операција у Украјини, која је почела 2022. године, пореметила је светску економију која се тек опорављала од пандемије, а цене хране и енергената почеле су да расту, наводи се у тексту. Наравно, "Блумберг" не помиње западне санкције које су уведене Москви након почетка СВО, а које су најављене као "највеће икада" и чија су последица биле раст цена енергената и хране.

Последице кризе нису осетили сви, констатује се у тексту. Најбогатијих 500 људи на свету додали су прошле године свом постојећем укупном богатству још 1,5 билиона долара. Према "Блумберговом" индексу милијардера богатство је највише увећао извршни директор "Тесле" Илон Маск. 

"Наши налази потврђују огромне разлике у расподели богатства међу земљама", закључује се у извештају "Најт Френка".

image
VV inauguration
banner