Економија

Део земаља ОПЕК+ наставља са смањеном производњом нафте

ОПЕК+ је у новембру најавио смањење производње нафте у износу 2,2 милиона барела на дан у првом кварталу 2024. године, а државе чланице су то урадиле појединачно
Део земаља ОПЕК+ наставља са смањеном производњом нафтеwww.globallookpress.com © Liu Xinyu

Део земаља чланица групе ОПЕК+ предвођен Русијом и Саудијском Арабијом договорио је продужење добровољног смањења производње нафте у другом кварталу, тврде извори Ројтерса.

Саудијска Арабија, дефакто лидер Организације земаља извознице нафте (ОПЕК), објавила је да ће продужити добровољно смањење производње нафте у износу од милион барела на дан до краја јуна.

Ријад би, дакле, требало да производи око девет милиона барела нафте на дан, додаје британска агенција.

Смањења производње нафте ће бити укидана постепено, у складу са условима на тржишту, објавила је саудијска државна новинска агенција СПА.

Русија, која предводи шири формат земаља извозница нафте ОПЕК+, такође ће смањити производњу нафте за око 471.000 барела у другој четвртини, у координацији са осталим чланицама блока, рекао је заменик премијера Руске Федерације Александар Новак.

ОПЕК+ је у новембру најавио смањење производње нафте у износу 2,2 милиона барела на дан у првом кварталу 2024. године, а државе чланице су то урадиле појединачно.

Поред Саудијске Арабије и Русије, производњу нафте су смањили Ирак, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Алжир и Оман. 

ОПЕК+ је смањења увек како би се супротставио повећању производње у Сједињеним Америчким Државама и другим земљама које нису чланице тог блока, а које су покушале да смање цену нафте како би смањиле притиске инфлације на своје привреде.

image