Економија

Аналитичари: ОПЕК+ ће наставити са смањењима производње нафте и следеће године

Ријад је добровољно смањио производњу за милион барела дневно у јулу, док су остале чланице ОПЕК+ предузеле сличне међусобно координисане мере
Аналитичари: ОПЕК+ ће наставити са смањењима производње нафте и следеће годинеwww.globallookpress.com © Wang Zhou

Организација држава извозница нафте и њени савезници (ОПЕК+) највероватније ће наставити са смањењем производње нафте и следеће године, након што је цена тог енергента на тржишту пала 15 одсто од септембра.

ОПЕК+ ће о потенцијалном смањењу производње највероватније одлучивати током састанка те групе касније ове недеље, рекли су извори Ројтерса.

Пад цена догодио се упркос смањењу производње и пораста ризика од поремећаја у снабдевању у четвртом кварталу услед нестабилности на Блиском истоку.

Саудијска Арабија, Русија и друге чланице ОПЕК+ већ су се обавезале на смањења производње од око пет милиона барела на дан, односно око пет одсто светске потражње, у серији корака који су започели крајем 2022.

Ријад је добровољно смањио производњу за милион барела дневно у јулу, што је настављено до краја године, док су остале чланице ОПЕК+ предузеле сличне међусобно координисане кораке.

У "Голдман саксу" верују да ће се ОПЕК+ циљати на подизање цене нафте "брент" на 80 до 100 долара по барелу, док у "Џеј Пи Моргану" сматрају да Саудијска Арабија има простор да настави са смањењем производње уколико то буде желела.

"Саудијска Арабија и Русија још нису потврдиле да ли ће продужити своја добровољна смањења производње након децембра, али очекујемо да то учине како би залихе остале ниске", рекли су у компанији "Енерџи аспектс".

У компанији Ај-Ен-Џи кажу да падови цена нафте брину неке чланице ОПЕК+, пре свега Саудијску Арабију.

"Слабост цена коју видимо значи да је све већа вероватноћа да ће Саудијци своје додатно добровољно смањење од милион барела дневно пренети и у следећу годину", додају они.

Са тим проценама слажу се и друге банке и аналитичке куће, попу Пи-Ви-Ема, Ју-Би-Еса и "Барклиса".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner