Економија

БРИКС и блокчејн технологија: Све јаснији обриси новог светског финансијског система

Ушаков је најавио практичну примену онога о чему је руски председник Владимир Путин говорио крајем 2022.
БРИКС и блокчејн технологија: Све јаснији обриси новог светског финансијског системаGetty © Halil Sagirkaya/Anadolu Agency

БРИКС ће радити на стварању независног система плаћања заснованог на дигиталним валутама и блокчејну, рекао је помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

"Сматрамо да је стварање независног платног система БРИКС-а важан циљ за будућност, који би се заснивао на најсавременијим алатима као што су дигиталне технологије и блокчејн. Главна ствар је да се уверимо да је погодан за владе, обичне људе и бизнисе, као и исплативи и ослобођени политике", рекао је он за ТАСС.

Ушаков је рекао да је специфичан задатак за ову годину повећање улоге БРИКС-а у међународном монетарном и финансијском систему. Он је подсетио да су лидери у Јоханесбуршкој декларацији из 2023. године поставили фокус земаља БРИКС-а на повећање обрачуна у националним валутама и јачање кореспондентских банкарских мрежа како би се обезбедиле међународне трансакције.

"Наставиће се рад на развоју аранжмана о контингентним резервама, пре свега у погледу коришћења валута различитих од америчког долара", истакао је помоћник Кремља.

Ушаков је заправо данас најавио практичну примену онога о чему је руски председник Владимир Путин говорио крајем 2022.

Подсетимо, Путин је тада казао да је потребно комбиновати најсавременије технологије са хиљадугодишњем искуством човечанства и као пример навео систем дознака "хавала" који се, како је рекао, користи у међународним трансакцијама година и то "много пре него што се појавио западни банкарски систем".

Технологија дигиталних валута и блокчејна, како је рекао, може се користити за стварање новог система међународних обрачуна који ће бити много практичнији, апсолутно безбеднији за своје кориснике и, што је најважније, неће зависити од банака или мешања трећих земаља.

"Уверен сам да ће се тако нешто сигурно створити и развијати, јер никоме се не свиђа диктат монополиста који штети свим партијама, па и самим монополистима", поручио је руски председник.

image