Економија

Вредност биткоина за недељу дана порасла 20 одсто: У чему је тајна?

Игор Мирковић из мењачнице криптовалута ЕЦД каже да је биткоин успео инвеститорима да креира приход у вредности инфлације на годишњем нивоу за само седам дана
Вредност биткоина за недељу дана порасла 20 одсто: У чему је тајна?Getty © Umit Turhan Coskun

Водећа криптовалута достигла је двогодишњи максимум након неколико узастопних дана раста. У последњих недељу дана, вредност биткоина је на крипто берзама широм света порасла са 50.000 на чак 63.000 долара и приближила се свом рекорду свих времена од готово 69.000 долара.

Игор Мирковић из мењачнице криптовалута ЕЦД за РТ Балкан да је од почетка године, цена биткоина порасла 50 одсто и истиче да је ова криптовалута успела инвеститорима да креира приход у вредности инфлације на годишњем нивоу за само седам дана.

"Цена биткоина се дефинише на основу тржишне вредности кроз различите крипто берзе широм света. На берзама се сусрећу они који желе да купе биткоин и они који га продају. Тренутна цена представља споразум између те две стране. Због такве децентрализоване понуде је чак и у кратком временском оквиру његова цена врло промењива", објашњава Игор Мирковић.

Биткоин је достигао највиши ниво од 68.982,20 долара у новембру 2021. пре него што је пао на око 29.000 долара прошлог јула због неизвесности изазване кривичним пријавама против оснивача крипто берзе "Бајненс" и краха њиховог конкурента FTX-а.

Марковић напомиње да је посебно интересантно што је цена биткоина различита и у зависности којом валутом се купује.

"Биткоин је премашио претходну историјски највишу цену за оне који су га куповали за јапански јен, малезијски рингит, индијску рупију, тајвански долар, јужнокорејски вон, чилеански пезос, аустралијски долар, кинески јуан, јужноафрички ранд, норвешку круну и турску лиру. То јесу егзотичне валуте и подручја, али сликовито приказују како изгледа дефинисање цене када над имовином не постоји централни ентитет који је контролише", наводи саговорник РТ Балкан.

Он напомиње да у претходних недељу дана имамо незаустављив и "запањујући" раст вредности биткоина од 20 одсто - са 50.000 на 63.000 долара. Указује да је предвиђање кретања цене биткоина увек изазовно због његове специфичне волатилности, односно промене вредности коју је тешко предвидети.

"Ипак, многи аналитичари остају оптимистични у погледу дугорочног потенцијала биткоина узимајући у обзир факторе као што су ограничена понуда, халвинг (умањење награда за рударење, а самим тим и смањење брзине генерисања биткоина) који нам долази за два месеца, све веће прихватање од стране институционалних инвеститора и све чешћа улога биткоина као 'дигиталног злата'", каже Игор Мирковић.

Шта диже цену биткоину?

Он указује да су се сви позитивни тржишни фактори након дуго времена поклопили и да због тога вредност биткоина расте.

"На берзама се налази рекордно мали број биткоина који је доступан за продају. Корисници га пре држе на новчанику и не желе да га продају ни по овим ценама. То у комбинацији са великом потражњом, резултира константним притиском на дизање цене. Само кроз америчке ЕТФ фондове за БТЦ, на недељном нивоу се купи дупло више биткоина него што рудари изрударе", објашњава Мирковић.

Он напомиње да ће се за мање од два месеца десити "биткоин халвинг" догађај који се дешава сваке четири године у биткоин мрежи и који успорава генерисање нових јединица биткоина, што ће преполовити емисију нових коина које рудари добијају. То значи мања понуда биткоина, а у случају појачане тражње то значајно утиче на цену ове криптовалуте.

"Глобална економска ситуација се смирила, акције на берзи такође бележе опоравак, а биткоин је опет у првом плану као имовина која је изузетно лака за транспорт и трансфер, веома безбедна, повољна за коришћење и одлична за имати на дуже временске стазе. Долар насупрот томе и даље није повукао сламку спаса, БРИКС најављује потпуну дигитализацију међународних плаћања и сматра се да ће у таквом окружењу криптовалуте бити неминован избор", каже Игор Мирковић.

Он указује да "делује да почиње борба за то ко ће имати више биткоина".

Овај тренд прате и инвеститори у криптовалуте у Србији. Интересовање наставља да расте, а то се огледа не само у повећању броја људи који купују криптовалуте већ и у све већем броју предузећа која их користе.

"На ЕЦД мењачници криптовалута више од 250 правних лица користи криптовалуте, а процењује се да више од 250.000 људи из Србије поседује неку криптовалуту", наводи Мирковић.

image