Економија

Студенти желе да се врате у Србију, али имају један услов: Радили би за плату од минимум 1.400 евра

Истраживање које је су спровели сајт "Стартуј Инфостуд" и Организација српских студената у иностранству уз подршку Министарства туризма и омладине Републике Србије показало је да чак 81 одсто студената из Србије који су на школовању у иностранству жели да се врати у своју земљу
Студенти желе да се врате у Србију, али имају један услов: Радили би за плату од минимум 1.400 евраGetty © Sean Gallup

Чак 81 одсто студената из Србије који су на школовању у иностранству жели да се врати у своју земљу, а минимална плата за коју желе да раде је 166.000 динара, односно око 1.400 евра, показало је истраживање које је су спровели сајт "Стартуј Инфостуд" и Организација српских студената у иностранству уз подршку Министарства туризма и омладине Републике Србије.

Испитивани су ставови студената који се тренутно школују ван граница земље, а у анкети је учествовало више од 1.100 испитаника.

Око  57 одсто анкетираних студената уписано је на основне студије, док је 27 одсто испитаника на мастеру, а 16 одсто на докторским и специјалистичким
студијама.

"Податак да 81 одсто студената има намеру да се врати у Србију указује на снажан емотивни и породични фактор који игра улогу у њиховој одлуци о повратку. Чак 70 одсто испитаника истиче породичне разлоге као кључни мотив за повратак, док 23 одсто наглашава да је један од фактора који утиче на одлуку о повратку јесте запошљавање у својој земљи. Осталих 7 посто испитаника, наводи разне факторе попут образовања, патриотизма и традиције", наводи Марко Вучетић, ПР менаџер "Стартуј Инфостуд".

Када је реч о минималној плати која би била прихватљива за рад у Србији, три петине студената би радило за до две просечне плате (до 166.000 динара), док сваки пети испитаник не би прихватио плату мању од три просечне зараде (до 249.000 динара).

"Интересантно је напоменути да 16 одсто студената очекује плату изнад
три просечне зараде, односно веђу од 250.000 динара, док би шест одсто радило за просечну плату од око 83.000 динара", наводи Вучетић.

image
VV inauguration
banner