Економија

ЕЦБ задржала каматну стопу на истом нивоу: Економија еврозоне је и даље слаба

Европска централна банка још није спремна да снизи каматне стопе из страха од упорне инфлације
ЕЦБ задржала каматну стопу на истом нивоу: Економија еврозоне је и даље слабаGetty © picture alliance / Contributor

Европска централна банка (ЕЦБ) оставила је каматну стопу на рекордних 4 одсто, упркос очекивањима инвеститора да ће смањена инфлација у еврозони у јануару довести до попуштања мера штедње.

"Иако је инфлација донекле попустила, притисци на цене и даље су високи, делом због снажног раста плата", наводи се у саопштењу ЕЦБ и додаје да ће каматне стопе "остати на довољно рестриктивним нивоима онолико дуго колико је потребно".

Истовремено, централна банка је смањила прогнозу раста еврозоне у овој години, а смањила је и прогнозе инфлације, објашњавајући да ризици за економију и даље постоје.

ЕЦБ сада очекује да ће инфлација достићи, или чак незнатно премашити, циљ од два одсто у 2025. и 2026. години. За ову годину прогноза инфлације је смањена на 2,3 одсто, са 2,7 одсто у децембру.

Када је реч о базној инфлацији, која не рачуна цене енергената и хране, прогнозе су смањене на 2,6 одсто у 2024, 2,1 одсто у 2025. и 2 одсто за 2026.

Банка је смањила и своју прогнозу раста за ову годину на 0,6, са 0,8 одсто у децембру, што је у складу са сличним акцијама Француске и Немачке, две највеће економије у региону. Не тако сјајан раст од 1,5 односно 1,6 одсто очекује се 2025. и 2026. године.

image