Економија

Инфлација у еврозони пала, инвеститори се надају смањењу каматних стопа

Базна инфлација, која не рачуна цене хране и енергената, успорила у односу на претходни месец
Инфлација у еврозони пала, инвеститори се надају смањењу каматних стопаGetty © Thomas Lohnes / Stringer

Инфлација у еврозони смањила се у јануару, што је подстакло наде инвеститора да ће Европска централна банка (ЕЦБ) ускоро смањити каматне стопе.

Инфлација је смањена на 2,8 одсто са 2,9 одсто у децембру, када је скочила са 2,4 одсто у претходном месецу, показују прелиминарни подаци Еуростата, агенције за статистику ЕУ.

Очекује се да ће инфлација "шетати" током првог дела године, пошто различити једнократни ефекти као што су повећање пореза и укидање енергетских субвенција утичу на годишње обрачуне.

Генерално, наводи "Политико", ситуација се побољшава, иако постепено. Не рачунајући нестабилне цене хране, алкохола, дувана и енергената, (базна) инфлација је успорила на 3,3 одсто са 3,4 одсто у децембру. То је најнижи ниво у скоро две године.

Међутим, цене услуга, где је притисак на плате обично лакше уочити, нису успеле да се помере у јануару, остајући стабилне на четири процента. Званичници ЕЦБ су више пута упозоравали да би солидан раст плата могао да успори даљи напредак у враћању на циљ од два процента инфлације.

Инвеститори се сада надају да ће ЕЦБ можда одлучити да у другом кварталу смањи каматне стопе, иако економија еврозоне једва да је нешто порасла у протеклих шест квартала.

image