Економија

Немачка индустрија у кризи: Пад производње, пад наруџбина

Пад индустријске производње већ је оставио последице на читаву немачку економију, а влада те земље смањила је процене раста БДП-а за текућу годину са 1,3 на 0,2 одсто
Немачка индустрија у кризи: Пад производње, пад наруџбинаwww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Немачка производња драстично је пала током фебруара, пре свега као последица пада потражње у земљи и иностранству.

Индекс заснован на одговорима менаџера набавки који објављује "Ес енд Пи Глобал" пао је са 45,5 у јануару на 42,3 у фебруару, што је далеко лошије од свих економских процена "Блумберга".

Захваљујући побољшању стања у сектору услуга, укупна пословна активност је забележила нешто блажи пад, са 47 на 46,1, наводи та агенција.

"Након трачка наде последњих месеци, немачка индустрија се поново осећа прилично мрачно", рекао је економиста у Хамбуршкој комерцијалној банци Тарик Камал Чодри.

Подаци показују "пад производње, као и пад наруџбина како у земљи, тако и у иностранству".

Пад индустријске производње већ је оставио последице на здравље читаве немачке економије, а влада те земље смањила је процене раста БДП-а за текућу годину са 1,3 на 0,2 одсто.

То је довело до песимизма међу руководиоцима индустријских компанија, који је у порасту од новембра.

Ситуација је боља у Француској, у којој је економски пад успорио више него што се очекивало. Компаније пријављују пораст потражње, као и повећање броја радних места.

"Француска економија се опоравља. Чак и ако се и даље смањује, то је спорије него што се очекивало", рекао је још један економиста Хамбуршке комерцијалне банке Норман Либке.

У обе земље услужни сектор је тај који је заслужан за било какве позитивне импулсе у економији.

image
VV inauguration
banner