Русија

Руски приходи од нафте и гаса све већи: Зарада у фебруару 80 одсто виша него прошле године

Порези на нафту и гас прошлог месеца су буџету Русије донели око 10,4 милијарде долара
Руски приходи од нафте и гаса све већи: Зарада у фебруару 80 одсто виша него прошле године© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Руски приходи од нафте и гаса у фебруару су скочили за више од 80 одсто у односу на претходну годину - више од 10 милијарди долара.

Буџетски приходи од пореза на нафту и гас прошлог месеца износили су 945,6 милијарди рубаља (10,4 милијарде долара) саопштило је у уторак Министарство финансија. Уз то, прелевмани на сирову нафту и нафтне деривате — који су чинили 84 одсто укупних прихода од угљоводоника — према прорачунима "Блумберга", више су се него удвостручили.

Порези на нафту су израчунати на основу просечне цене урала — главне извозне врсте руске нафте — од 65 долара по барелу. Она је, дакле, знатно виша него пре годину дана, када је барел коштао мање од 50 долара.

Да би обуздале руску зараду од нафте, западне земље су увеле санкције које су на тај износ гурнуле цену урала у фебруару 2023.

Тада је Европска унија забранила већину увоза сирове нафте и нафтних деривата из Русије, а Група 7  је наметнула горњу границу од 60 долара по барелу. Док су купци из других земаља били слободни да купују руску бурад по вишој цени, било им је ипак забрањено да користе западне услуге као што су осигурање и транспорт.

Москва је, међутим, како наводи "Блумберг", ограничила утицај горње границе цена користећи огромну флоту танкера у сенци и радећи са незападним купцима, посредницима и пружаоцима услуга.

Да би заштитила доток новца у буџет, Русија је активирала и такозвани механизам доњег прага цена, налажући произвођачима да плаћају порезе на основу попуста од 15 долара по барелу за урал на брент. 

Према подацима компаније "Аргус медиа", стварни попуст по којем су произвођачи продавали свој урал износио је у просеку више од 18 долара у руским лукама у јануару.

Русија је од 2019. постепено смањивала извозне царине на сирову сировину и нафтне деривате, а од ове године их у потпуности укинула. Истовремено, власти су подигле порез на вађење нафте како би надокнадиле мањак прихода од извозних царина. Као резултат тога, руски приходи од пореза на производњу нафте били су највећи у скоро две године.

Русија је такође у фебруару платила 127,9 милијарди рубаља субвенција својим прерађивачима нафте за домаћу продају дизела и бензина, показују подаци министарства. Исплате, које обично смањују приход од нафте, делимично су компензовале рафинеријама за јаз између цена моторних горива на локалном тржишту и у иностранству.

image