Економија

Биткоин пао на 61.091 евро

Упркос паду, индекс страха и похлепе (Fear and Greed Index) везан за биткоин се данас налази на нивоу 79, а што је у категорији "екстремна похлепа"
Биткоин пао на 61.091 евроGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Након што је достигао рекордну вредност од 67.513 евра прошле среде, биткоин је искусио нагли пад вредности до 59.866 евра у суботу, док цена једног токена у тренутку писања износи 61.091 евро.

Аналитичари овај пад образлажу таласом ликвидација биткоина и других криптовалута, посебно међу "китовима", односно појединцима и ентитетима који су акумулирали велики број токена. Само у четвртак, ликвидиране су криптовалуте у вредности од 667 милиона долара.

Као још један од разлога за пад вредности биткоина наводи се неочекивани пораст инфлације у САД, те да се стога очекује да ће председавајући Централне банке САД Џером Пауел након састанка са својим колегама у среду задржати каматне стопе на тренутном нивоу.

Ипак, индекс страха и похлепе (Fear and Greed Index) везан за биткоин се данас налази на нивоу 79, а што је у категорији "екстремна похлепа", што значи да инвеститори настављају да буду оптимистични поводом даљег раста биткоина.

image