Економија

Биткоин оборио нови рекорд

Водећа криптовалута је данас прешла границу од 72.000 долара
Биткоин оборио нови рекордGetty © Anadolu / Contributor

Биткоин, најцењенија криптовалута на свету, данас је постигла нови рекорд, прешавши границу од 72.000 долара.

Токен је скочио на нови рекорд свих времена од 72.030 долара, оборивши тако рекорд постављен у новембру 2021. од 68.790 долара.

Аналитичари најновији пораст објашњавају приливом готовине у биткоин фондове којима се тргује на берзи (ЕТФ) али и очекивањима инвеститора да ће Федералне резерве ускоро смањити каматне стопе.

Скок вредности криптовалуте уследио је након што је њена вредност пала испод 20.000 долара 2022. Скоро 1,4 билиона долара је збрисано са крипто тржишта 2022. године после банкрота сектора.

Крајем прошле године, аналитичари "Стандард чартерд" банке су проценили да ће биткоин достићи 100.000 долара до краја 2024. или чак раније. Кети Вуд, извршна директорка инвестиционе фирме "АРК инвест", отишла је још даље, предвиђајући да ће цена биткоина премашити милион долара до 2030.

Само две земље у свету су одобриле биткоин као законско средство плаћања – Салвадор и Централноафричка Република. Међутим, ЦАР је касније поништио одлуку.

Биткоин је препознат као дигитална имовина у многим развијеним земљама као што су САД, Канада, УК и ЕУ, а Немачка, Данска, Јапан, Швајцарска и Шпанија дозвољавају да се користи у трансакцијама.

Са друге стране бројне земље, укључујући Кину, Катар и Саудијску Арабију, забраниле су биткоин. Кина, некада једно од најпопуларнијих места за рударење биткоина, забранила је све трансакције криптовалутама у земљи 2021.

image