Економија

Амерички хемијски гигант сумња у европске изгледе: Високи трошкови енергије доводе у питање потражњу

Фитерлинг је указао на огромну разлику у ценама природног гаса између Европе и САД
Амерички хемијски гигант сумња у европске изгледе: Високи трошкови енергије доводе у питање потражњуGetty © Rainer Puster

Шеф мултинационалне корпорације "Дау" сматра да је цена електричне енергије у Европи толико висока да сумња да ће неке индустријске муштерије хемијске компаније опстати на дуже стазе.

"Када погледам своје купце у Европи, увек се питам колико дуго ће они бити тамо", рекао је за "Блумберг" извршни директор корпорације Џим Фитерлинг, пожаливши се такође и на слабу потражњу трајне робе за широку потрошњу.

"А ако немате домаће тржиште у Европи заиста не можете себи да приуштите извоз из Европе", додао је.

Фитерлинг је указао на огромну разлику у ценама природног гаса између Европе и САД, где се гориво тренутно тргује за мање од 2 долара за милион британских термалних јединица (БТУ). Иако он види дугорочни тренд на око 2,50 долара, тренутне европске референтне цене гаса су више од три пута веће од тога.

Пошто су испоруке руског гаса Западној Европи смањене, индустрија у региону морала је да се ослања на увоз течног природног гаса, пре свега из САД. Иако је струје било, тешка индустрија и произвођачи у Европи изгубили су конкурентност због виших трошкова енергената, без непосредних изгледа за веће побољшање.

image