Свет

Америка Европи наплаћује дупло: САД зарадиле више од 50 милијарди евра од испоруке гаса ЕУ

ЕУ је купила око 61 милијарду кубних метара гаса од САД од фебруара 2022, што их је коштало дупло више него пре почетка СВО
Америка Европи наплаћује дупло: САД зарадиле више од 50 милијарди евра од испоруке гаса ЕУ© Sean Gallup/Getty Images

Захваљујући санкцијама, САД су успеле да зараде више од 50 милијарди евра од испорука течног природног гаса (ЛНГ) Европској унији, преноси Еуростат.

САД су од фебруара 2022. године испоручиле ЕУ течни природни гас у вредности од скоро 66,7 милијарди евра. Напомиње се да би без утицаја санкција америчке компаније зарадиле 52,2 милијарде евра мање.

Како се додаје, за 20 месеци од фебруара 2022. до септембра 2023. ЕУ је од америчких компанија купила приближно 61 милијарду кубних метара гаса за 66,7 милијарди евра, односно у просеку 3,1 милијарду кубних метара за 3,3 милијарде евра месечно.

Штавише, годину дана пре почетка Специјалне војне операције (СВО), САД су у просеку испоручивале 1,25 милијарди кубних метара гаса месечно у вредности од 725 милиона евра.

Тако је "додата вредност" америчких гасних компанија у Европи у том периоду износила 36 милијарди кубних метара, за шта су Европљани платили 52,2 милијарде евра. Кубни метар гаса коштао их је дупло више него пре почетка СВО.

image