Економија

Од три ставке зависи да ли ће пасти каматне стопе: Лагард открила који подаци ће бити кључни

Председница Европске централне банке Кристин Лагард верује да ће се тренд смањења инфлације у еврозони наставити и да ће она у 2024. години износити 2,3 одсто
Од три ставке зависи да ли ће пасти каматне стопе: Лагард открила који подаци ће бити кључниwww.globallookpress.com © Boris Roessler

Јунски подаци ће бити кључни за одлуку Европске централне банке (ЕЦБ) о евентуалном смањењу каматних стопа, изјавила је данас председница ЕЦБ Кристин Лагард.

"До јуна ћемо имати нови сет пројекција које ће потврдити да ли кретање инфлације које смо предвидели у нашој мартовској прогнози остаје на снази", рекла је Лагардова у говору у Франкфурту.

Она је навела да ће ЕЦБ "знати нешто више до априла, а много више до јуна" када је реч о потенцијалном смањењу камата, преноси Си-Ен-Би-Си.

Банка ће, према њеним речима, проценити сва три критеријума за одлуку о каматним стопама, а то су изгледи за инфлацију, динамика основне инфлације и снага монетарне трансмисије, односно ефекат повећања референтне каматне на смањење инфлације.

Председница Европске централне банке верује да ће се тренд смањења инфлације у еврозони наставити и да ће она у 2024. години износити 2,3 одсто и пасти на два одсто у 2025. и на 1,9 одсто у 2026. години.

image