Економија

Јефтинији квадрат на мору него у Београду

Квадрат у новоградњи на црногорском приморју просечно кошта чак 850 евра мање у односу на цену квадрата у главном граду Србије
Јефтинији квадрат на мору него у Београдуwww.globallookpress.com © Martin Siepmann

Просечна цена квадратног метра стана у новоградњи у Црној Гори у трећем кварталу износила је 1.640 евра. Просечна цена квадратног метра стана у Подгорици била је 1.700, на приморју 1.580, а у централном региону 662 евра, док је квадрат стамбеног простора на северу земље био 1.290 евра, показали су подаци Монстата.

Подаци Републичког геодетског завода (РГЗ) за исти период показују да је просечан квадрат стана у новоградњи у Београду био 2.430 евра и да је за 730 евра скупљи него у Подгорици. Квадрат у новоградњи на црногорском приморју просечно кошта чак 850 евра мање у односу на цену квадрата у главном граду Србије.

Из "Монстата" су објаснили да се у обрачун просечне цене квадратног метра стана у новоградњи у обзир узимају само станови који су први пут продати на тржишту, односно за које је први пут закључен купопродајни уговор.

Предмет посматрања овог истраживања нису били станови старог стамбеног фонда, нити остале врсте непокретности - пословни објекти, земљиште и друго. Истраживање не представља одраз понуде и потражње нових станова на тржишту, већ цене обрачунате на основу закључених купопродајних уговора.

У Србији пада тражња, а цене ипак расту

Тржиште непокретности у Србији је у трећем кварталу вредело 1,5 милијарди евра, продато је 29.248 некретнина, што је за 15,9 одсто мање него у трећем кварталу прошле године.

У Новом Саду је забележен највећи пад тражње и у периоду од јула до краја септембра продато је 34,9 одсто свих некретнина мање. Када су у питању станови, број продаја је готово преполовљен за годину дана, а квадрат је за то време у просеку поскупео за око 250 евра. Новоградња у Новом Саду је поскупела за 16 одсто, са 1.582 на 1.845 евра, али је број продатих станова готово преполовљен. У трећем кварталу прошле године је продато 675 станова, а ове године у истом периоду 340.

Према подацима Републичког геодетског завода (РГЗ) који објављује податке о броју продатих некретнина, смањено интересовање потенцијалних купаца није много утицао на пад цена станова.

На Новом Београду је просечан квадрат у новоградњи појефтинио шест одсто, на 2.475 евра, а у овој општини су продата 92 стана, што је три пута мање у односу на период од јула до септембра прошле године када је продато 325 станова.

На Палилули је забележен пад од осам одсто, па је за квадрат било потребно 2.190 евра што је око 200 евра мање у односу на исти период прошле године. На Чукарици није дошло до промене цена, па је просечан квадрат плаћен 2.120 евра, као и лане.

Највећи раст цена новоградње, од 15 одсто, забележен је у Раковици, где је квадрат са 1.640 поскупео на 1.890 евра. На Савском венцу је забележен раст од 14 одсто, а просечан квадрат је коштао 4.240 евра.

На Старом граду је квадрат у просеку плаћен 3.972 евра, што је за 13 одсто више у односу на трећи квартал прошле године. На територији општине Земун за квадрат је било потребно издвојити 2.343 евра, што је за 12 одсто више него лане. На Звездари је у истом периоду квадрат поскупео за девет одсто и кошта 2.265 евра.

image