Србија и Балкан

Кад су (у фебруару) цветале кајсије: Хоће ли високе температуре преполовити род?

РТ Балкан истражује које воћне културе су најугроженије и да ли високе температуре могу негативно да утичу на овогодишњи принос
Кад су (у фебруару) цветале кајсије: Хоће ли високе температуре преполовити род?© Zhang Tieliang/VCG via Getty Images

Рекордно топло време овог фебруара са максималном температуром од приближно 20 степени проузроковало је раније цветање одређених воћки, попут кајсије, брескве, трешње.

Да ли су те културе угрожене и хоће ли актуелне временске прилике довести до слабијег рода, питања су која је РТ Балкан поставио професору Пољопривредног факултета у Београду Михајлу Николићу.

Николић каже да високе температуре свакако не погодују воћкама и воћарској производњи, али да то није ништа ново, јер смо и раније имали сличне температурне услове када принос није изостао.

Пре свега, каже, треба разликовати биљке које имају знатно дуже (кајсије, брескве, трешње, шљиве, крушка) и краће (јабука и винова лоза) биолошко мировање, те да су ове прве угроженије.

"Биљке су изашле из биолошког мировања и сад се налазе у фази еколошког или принудног мировања. Колико ће оно трајати, зависи од спољних услова. Загревање земљишта, односно покретање кореног система је главни фактор кретања вегетације и генетика биља, самих воћних врста. Најугроженије су оне биљке које су генетски предиспониране да раније цветају, то су кајсија, бресква, трешња. Крушка је напупила, али неће цветати још", поручио је професор.

Већина воћних врста цвета у другој половини марта и првој половини априла, па још увек има времена да се избегне опасност, примећује саговорник РТ Балкана.

"Опасност зависи од тога да ли ће наступити позни пролећни мразеви који су најчешћи од 10. до 15. априла. Тада су биљке које су процветале, па чак и прецветале угрожене због температура у минусу или велике количине кише, јер млади плод после свега сат времена постаје пун воде и јавља се цитолиза и некроза биљке", објашњава проф. Николић.

Додаје да један хладнији временски талас може да направи промену на боље.

"Оне се онда умире, не иду даље. Идеалне температуре су сада од нуле до 10 степени, а како идемо ка априлу мразеви су опаснији", истакао је и нагласио да на основу садашњег стања ипак не може да тврди да ће род изостати.

Такође наглашава да је јагодасто воће, попут малина, купина, јагодина, боровница, за сада безбедно.

image