Економија

Цене расле и у априлу: Ево шта је највише поскупело

У априлу су, у односу на претходни месец, цене у групи храна и безалкохолна пића порасле за 0,8 одсто, а у групама здравље и опрема за стан и текуће одржавање за по 0,6 одсто
Цене расле и у априлу: Ево шта је највише поскупело© M.M./ATAImages

Међугодишња инфлација у априлу ове године остала је непромењена, на нивоу од пет одсто, док је базна инфлација, односно индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета наставила да успорава, спустивши се на ниво од 4,8 одсто међугодишње, саопштила је Народна банка Србије (НБС) позивајући се на податке Републичког завода за статистику (РЗС).

РЗС је раније данас објавио да су потрошачке цене у априлу 2024. у поређењу са истим месецом претходне године, повећане за пет одсто, док су у поређењу са децембром 2023. године у просеку повећане за 1,8 одсто.

Како се наводи, цене производа и услуга личне потрошње у априлу ове године, у односу на март 2024, у просеку су повећане за 0,7 одсто.

Подаци РЗС показују да је посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у априлу ове године, у односу на март, раст цена забележен у групама одећа и обућа (2,1 одсто), транспорт (1,7 одсто), као и ресторани и хотели (1,1 одсто).

У априлу 2024. у односу на претходни месец, цене у групи храна и безалкохолна пића порасле су за 0,8 одсто, а у групама здравље и опрема за стан и текуће одржавање за по 0,6 одсто, док је раст у групи образовање био 0,3 одсто, а у групама алкохолна пића и дуван и рекреација и култура за по 0,1 одсто.

Статистички подаци РЗС показују да је у априлу, у односу на март ове године, пад цена забележен у групама комуникације (-0,2 одсто) и становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива (-0,1 одсто).
Подаци РЗС показују и да се цене осталих производа и услуга нису битније мењале.

Храна и нафта погурали инфлацију у априлу

Како се наводи у саопштењу НБС, кретање инфлације у априлу било је у складу с пројекцијама НБС, будући да почетком пољопривредне сезоне цене воћа и поврћа привремено расту, при чему већ од маја очекујемо наставак опадајуће путање инфлације и њен повратак у границе циља.

Када је реч о месечној инфлацији она је у априлу износила 0,7 одсто и била је у највећој мери вођена растом цена производа и услуга у оквиру базне инфлације, нафтних деривата и непрерађене хране.

У саопштењу НБС се наглашава да су цене производа и услуга у оквиру базне инфлације у априлу порасле за 0,6 одсто у односу на март и њихов раст је био готово равномерно распоређен између производа и услуга, прецизније највише су поскупели одећа и обућа, производи кућне хемије, као и поједине услуге (станарине, ресторани и хотели).

Како се додаје, цене енергената су на месечном нивоу у априлу порасле за 0,9 одсто, што је у највећој мери било опредељено даљим растом цена нафтних деривата од 3,2 одсто, док су цене чврстих горива, с друге стране, трећи месец заредом снижене.

Међугодишње посматрано, раст цена енергената, према подацима НБС у априлу износио је девет одсто.

У оквиру цена хране, цене непрерађене хране у априлу у односу на март 2024. порасле су за 1,8 одсто, вођене вишим ценама воћа, поврћа и меса, док су цене прерађене хране порасле за 0,3 одсто.

Централна банка истиче да је, посматрано на међугодишњем нивоу, раст цена хране укупно посматрано остао непромењен у односу на март (2,9 одсто), док су цене поврћа биле ниже за 3,4 одсто.

НБС најављује да ће детаљније о факторима који су утицали на кретање инфлације и новим макроекономским пројекцијама централне банке, бити речи на сутрашњој презентацији Извештаја о инфлацији.

image