Економија

Пројекција НБС: Инфлација у фебруару 5,5 одсто, очекује се и пад каматних стопа

Глобална инфлација пада брже него што се очекивало па је за очекивати опадање референтних каматних стопа, каже гувернерка НБС
Пројекција НБС: Инфлација у фебруару 5,5 одсто, очекује се и пад каматних стопа© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Инфлација у Србији ће и ове године наставити да успорава и Народна банка Србије очекује да ће се половином ове године вратити у границе циља од три плус-минус 1,5 одсто, а крајем године да ће се приближити централној вредности циља, изјавила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Табаковић је на представљању фебруарског извештаја о инфлацији који је недавно усвојио Извршни одбор НБС рекла да је нова пројекција благо нижа од новембарске и навела да су оваквим кретањима највише допринела заоштравања монетарне политике и слабљење глобалних трошковних притисака.

Гувернерка је навела да се очекује да ће у јануару инфлација бити на нивоу од 6,4 одсто, а у фебруару 5,5 одсто.

"Ове године очекујемо убрзање раста БДП-а од три до четири одсто, а четири до пет одсто за следеће две године. Најзначајнији фактори тог раста биће лична потрошња као и инвестиције, како државне тако и приватне", рекла је Табаковићева.

Додала је да глобална инфлација пада брже него што се очекивало и да је за очекивати опадање референтних каматних стопа.

То, како је рекла, неке банке у региону већ раде, али је навела и упозорење ММФ-а да би са смањењем требало бити опрезан како се инфлација не би вратила и успорило њено враћање на циљане вредности.

image
VV inauguration
banner