Економија

САД упозориле Рајфајзен банку да јој због Русије може бити ограничен приступ систему долара

Министарство финансија САД наводно је упутило писмо банци у којем изражава забринутост због ширења пословања у Русији
САД упозориле Рајфајзен банку да јој због Русије може бити ограничен приступ систему долараwww.globallookpress.com © © Alexey Belkin

Америчко Министарство финансија упутило је писано упозорење "Рајфајзен банк интернешенел" (РБИ) да би јој могао бити ограничен приступ америчком финансијском систему због пословања у Русији, изјавила је за Ројтерс особа која је видела преписку.

Заменик министра финансија Воли Адејемо је 6. маја послао писмо РБИ, изражавајући забринутост због ширења банке у Русији, као и због договора од 1,5 милијарди долара са санкционисаним руским тајкуном од којег је банка у међувремену одустала, каже особа која је тражила да не буде именована.

Иако је Рајфајзен одустао од договора у вези с тајкуном Олегом Дерипаском неколико дана пошто је писмо стигло, извор је рекао да забринутост америчког Министарства финансија у вези са пословањем Рајфајзена у Русији остаје, преноси Радио слободна Европа.

То је до досад најјаче упозорење највећој западној банци у Русији и уследило је после вишемесечног притиска Вашингтона, који више од годину дана испитује пословање аустријске банке у земљи под западним санкцијама због сукоба у Украјини.

Портпарол Рајфајзена је рекао да је банка одустала од споразума с грађевинском компанијом "Страбаг".

Портпарол је рекао да је РБИ "значајно смањио" активности у Русији и предузео широке мере за ублажавање ризика од санкција.

"РБИ ће наставити да ради на деконсолидацији своје руске подружнице", рекао је портпарол за Ројтерс.

У писму, Адејемо, други највиши званичник америчког трезора, рекао је да би проширење Рајфајзена било у супротности са уверавањима која је РБИ дао Министарству финансија да покушава да се повуче из Русије, наводи извор.

Адејемо је упозорио да су поступци РБИ повећали ризик да Министарство финансија мора да предузме мере како би банци ограничио приступ америчком финансијском систему с обзиром на забринутост да његово понашање доводи у опасност националну безбедност САД.

image