Русија

Рајфајзен: ЕУ нас притиска да одемо из Русије

Под знаком питања и најављени преговори о продаји руске испоставе
Рајфајзен: ЕУ нас притиска да одемо из Русије© Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Рајфајзен, највећа банка у страном власништву у Русији, саопштила је да је под притиском регулатора ЕУ да што пре смањи своје присуство у земљи, те тако очекује да по том питању "у блиској будућности" добије и захтев од Европске централне банке.

Реч је о једној од малобројних страних банака које су упркос санкцијама остале у Русији, а институција игра и једну од кључних улога за руску економију, омогућавајући трансакције у еврима и доларима у земљу и ван ње.

Банка је у последње две године смањила обим пословања у Русији, док нови нацрт услова ЕЦБ-а подразумева да кредите клијентима смањи и за додатних 65 одсто до 2026. године, у поређењу са трећим кварталом 2023. године, и "значајно" смањи међународна плаћања која потичу из Русије, наводи се у саопштењу.

Рајфајзен тврди да би овакви планови могли наштетити њиховим покушајима да продају руску испоставу. Зајмодавац је, наиме, у марту 2023. године открио да је у преговорима о продаји са два потенцијална клијента.

"Фајненшел тајмс" је прошлог месеца известио да је ЕЦБ позвала банке да убрзају своје повлачење из Русије због повећаног ризика пословања. Лист је цитирао банкарску супервизорку Клаудију Бух која је рекла да њен тим наставља да врши притисак на европске банке које послују у Русији да смање обим пословања и напусте земљу.

Вашингтон је у марту упозорио аустријског банкарског гиганта да ризикује "да буде одсечен од финансијског система САД" ако се утврди да је помогао у финансирању руске војске, пренео је "Ројтерс".

image
VV inauguration
banner