Свет

Попустила под притиском Запада: Украјина одустаје од листе "спонзора рата"

Министарство правде Украјине саопштило је да је "неприхватљиво ширити такве информације у име државе без решавања правних питања"
Попустила под притиском Запада: Украјина одустаје од листе "спонзора рата"Getty © SOPA Images / Contributor

Украјина је одлучила да одустане од своје листе "међународних спонзора рата" након притужби других земаља.

Украјинска Национална агенција за превенцију корупције водила је веб страницу на којој су наведене компаније које настављају да послују у Русији или "индиректно помажу или доприносе руским ратним напорима". Листа укључује велике корпорације као што су "Пепси", "Проктор енд Гембл", "Унилевер", "Метро", "Нестле", "Шаоми".

Пројекат је био део кијевске стратегије да изврши притисак на компаније да прекину везе са Москвом као одговор на сукоб са Русијом.

Украјинска влада је, међутим, саопштила да ће они који желе да погледају списак бити преусмерени на неутралније назван "Државни регистар санкција" који је води украјински Савет за националну одбрану и безбедност. Одлука је донета након састанка којем су присуствовале дипломате из више од десет земаља, укључујући САД, Кину, Канаду, Британију, Француску, Немачку, Италију и Јапан, као и представници ЕУ.

Према саопштењу на веб страници владе, многи украјински партнери изразили су забринутост због "недостатка правне основе за постојање листе 'међународних спонзора рата'". Кијев је морао да размотри "негативан утицај ове листе на доношење важних одлука за заустављање руске агресије", наводи се у саопштењу.

Министарство правде Украјине на крају се сложило да је "неприхватљиво ширити такве информације у име државе без решавања правних питања".

Аустрија је одбила да подржи 12. пакет санкција ЕУ против Русије, захтевајући да Кијев уклони бечку "Рајфајзен банку" са црне листе. Украјина је на крају пристала, у замену за зелено светло санкцијама у децембру 2023.

Пекинг је прошлог месеца затражио да Кијев уклони кинеске компаније са листе. "Кина се чврсто противи укључивању кинеских предузећа на релевантну листу и захтева да Украјина одмах исправи своје грешке и елиминише негативне утицаје", рекао је портпарол Министарства спољних послова Ројтерсу.

image