Економија

Слаба потражња за радницима у Немачкој: Неке компаније најављују отказе

Детаљна анализа по секторима показује да компаније у производњи, трговини и грађевинарству углавном желе да смање број радника, док нешто веће интересовање за запошљавање нових кадрова влада у сектору услуга, посебно у туризму
Слаба потражња за радницима у Немачкој: Неке компаније најављују отказеGetty © Sean Gallup

Немачке компаније су и даље опрезне приликом запошљавање нових радника, истиче се у данас објављеном извештају Института за економска истраживања ИФО из Минхена за април. Индикатор који мери спремност немачких компанија на запошљавање је у мају незнатно порастао са априлских 96 поена на 96,3 поена, објављено је на веб страници ИФО.

"Потражња за новим радницима у Немачкој и даље је релативно слаба", изјавио је шеф истраживања ИФО Клаус Волрабе.

Он је истовремено упозорио да немачке компаније које имају мањак поруџбина размишљају о отпуштању радника.

Детаљна анализа по секторима показује да компаније у производњи, трговини и грађевинарству углавном желе да смање број радника, док нешто веће интересовање за запошљавање нових кадрова влада у сектору услуга, посебно у туризму.

Немачка привреда је у првом тромесечју 2024. порасла за 0,2 одсто у односу на претходни квартал, у складу са очекивањима тржишта и претходном прелиминарном проценом, објавио је 24. маја немачки Савезни завод за статистику "Дестатис".

Благи економски раст је подстакнут повећањем грађевинских инвестиција и извоза, док је истовремено забележен пад приватне потрошње у односу на четврти квартал 2023.

image