Економија

Песимизам не напушта немачке привреднике: Планирају да смање инвестиције

Посебно забрињавајући сигнал долази из немачке аутомобилске индустрије где је индекс спремности на инвестиције пао са 34 поена у новембру на само 1,3 поена у марту
Песимизам не напушта немачке привреднике: Планирају да смање инвестицијеwww.globallookpress.com © Jens Büttner

Немачке компаније планирају да смање инвестиције у 2024. години, закључак је данас објављеног извештаја Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Индекс који мери инвестициона очекивања фирми у Немачкој је у марту пао са новембарских 1,2 поена на минус 0,1 поен у марту.

"Глобална потражња за капиталним добрима и репроматеријалом и даље је слаба, надаље постоје неизвесности у вези са економском политиком. Због тога многе компаније одлажу своје инвестиционе одлуке", наводи економски експерт ИФО Лара Каргес.

Индикатор који мери спремност за инвестиције у немачкој производњи је пао са новембарских 6,6 поена на 1,4 поена у марту, пре свега у индустријама које троше велику количину енергије.

Слична ситуација влада и у хемијској индустрији, а посебно забрињавајући сигнал долази из немачке аутомобилске индустрије где је индекс спремности на инвестиције пао са 34 поена у новембру на само 1,3 поена у марту.

Раст оптимизма поводом будућих улагања је забележен међу произвођачима машина и опреме, као и међу провајдерима услуга.

image
VV inauguration
banner