Економија

Нова директна линија "Ер Србије" до Кине

Компанија је саопштила да ће, у актуелној летњој сезони, која у авијацији траје до 26. октобра, између Београда и Гуангџоуа летети два пута недељно
Нова директна линија "Ер Србије" до КинеGetty © Chen Jimin/China News Service

Српска национална авио-компанија "Ер Србија" најавила је успостављање нове директне линије између Београда и кинеског града Гуангџоу, који ће се обављати од 30. септембра. Тиме "Ер Србија", после непуне две године од увођења редовних директних летова између Београда и Тјеђина, наставља да шири своје пословање у тој азијској земљи.

Компанија је саопштила да ће, у актуелној летњој сезони, која у авијацији траје до 26. октобра, између Београда и Гуангџоуа летети два пута недељно – из Београда за Гуангџоу понедељком и петком у 00.50 сати по локалном времену, док ће се летови из Гуангџоуа за Београд реализовати понедељком и петком у 22 часа и 10 минута по тамошњем локалном времену.

Током предстојеће зимске сезоне 2024/2025, српска национална авио-компанија ће из Београда за Гуангџоу саобраћати понедељком и петком у 00.50 сати по локалном времену, док ће се летови из Гуангџоуа за Београд реализовати понедељком и петком у 23.10 часова по локалном времену, а карте ће бити у продаји током данашњег дана, додаје се у саопштењу.

Генерални директор "Ер Србије" Јиржи Марек рекао је да су првом директном линијом између Србије и Кине 2022. године поново отворена врата путницима из региона ширег Балкана, значајно доприносећи унапређењу сарадње и билатералних односа две земље, као и да је "Изјава о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери" потписана током посете председника Кине Си Ђинпинга Србији додатна мотивација за наставак сарадње.

"Дала нам је додатни ветар у леђа за покретање директних летова до наше друге дестинације у Кини", истакао је Марек.

Додао је да српска авио-компанија води интензивне разговоре са великим кинеским авио-компанијама о потенцијалној сарадњи, како би својим путницима могла да понуди добру повезаност са другим градовима у Кини, до бројних дестинација на Далеком истоку и у Југоисточној Азији, као и Аустралији.

Иначе, Гуангџоу је један од највећих градова и најважнијих трговачких центара у Кини, који се због своје позиције често назива "капијом јужне Кине".

Гуангџоу је модеран и динамичан град, богате културне баштине. Старе градске четврти и кантонски вртови чине га примамљивим за туристе из целог света.

Међу бројним храмовима посебно се издваја историјски Храм шест бањанових стабала, који посетиоцима пружа мир и спокој будистичког светилишта старог више од 1.500 година. Гуангџоу је познат и по кулинарском наслеђу и аутентичној кантонској кухињи са бројним егзотичним јелима, наводи се у саопштењу.

Гуангџоу је важно међународно ваздушно чвориште кинеске националне иницијативе "Један појас, један пут" и "Ваздушног пута свиле" и уједно главни аеродром у области Великог залива Гуангдонг-Хонгконг-Макао.

image