Економија

Новине на аеродрому "Никола Тесла": Више шалтера за регистрацију и пасошку контролу (ВИДЕО)

Уместо досадашњих 57, путнике очекује 90 шалтера за регистрацију, а на располагању им је и 16 шалтера за пасошку контролу граничне полиције и 12 уређаја за преглед пртљага
Новине на аеродрому "Никола Тесла": Више шалтера за регистрацију и пасошку контролу (ВИДЕО)© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Прошле године је београдски Аеродром "Никола Тесла" имао бројне проблеме због гужви и кашњења летова, а сада очекују да ће предстојећа летња сезона за путнике бити много лагоднија, због реконструкције ваздушне луке у Сурчину. Уместо досадашњих 57, путнике очекује 90 шалтера за регистрацију, а на располагању је и 16 шалтера за пасошку контролу граничне полиције и 12 уређаја за преглед пртљага.

У зони долазака пасошка контрола сада има 13 шалтера, док их је претходне летње сезоне било осам, а ове новине представљене су данас новинарима током обиласка аеродрома.

Такође, унапређења се односе и на проширење и модернизацију зоне за преузимање пртљага, па ће тако ове летње сезоне на располагању бити пет карусела за пртљаг, и више простора за путнике, а поред овога унапређен је и надограђен систем за управљање пртљагом, чиме је капацитет повећан на приближно 3.800 комада пртљага на сат.

Директор развоја Аеродрома Петар Новаковић рекао је да је реч о завршној фази целокупне трансформације пристанишне зграде, незапамћеног обима још од 1962. године.

"Почев од регистрације путника где имамо додатни број шалтера, преко пасошке контроле, контроле прегледа, обезбеђивања путника, пртљага, где имамо додатне линије, додатне шалтере, до пасошке контроле у доласку, са додатним шалтерима. Транспортни систем пртљага потпуно је интегрисан, проширен и дограђен у односу на претходне године, и процес преузимања пртљага је унапређен инфраструктурно, имамо нове траке за преузимање пртљага", рекао је Новаковић.

Он је нагласио да је реч о инфраструктурном унапређењу, али да на крају све зависи од аеродромске заједнице, која, како је рекао, учествује у игри "аеродромских операција".

"На дневно оперативном плану све зависи од нас и ту мислим на комплетну аеродромску заједницу", рекао је Новаковић и прецизирао да не мисли само на београдски аеродром већ и на авио-превознике, граундхендлере, на оперативне службе управе царине, управе граничне полиције и свих осталих који учествују у обезбеђивању услова да се путник отпреми безбедно, ефикасно и поуздано на лет.

Што се тиче људских капацитета, Новаковић каже да ће службе одлучивати о томе, да је Аеродром инфраструктурно створио услове да се не понови оно што се дешавало прошле године.

"Службе ће одлучивати како ће распоређивати људе и користити те инфраструктурне капацитете. Ми као аеродромски оператер, нажалост нисмо у могућности да учествујемо у томе. Прошле године смо били у радовима и тада смо имали довољне капацитете, али не и флексибилност да се одреагује на неке саобраћајне поремећаје, поремећаје реда летења. Једноставно, имали смо радове и флексибилност је била лимитирана", рекао је Новаковић.

Сада, додао је, при крају радова постоји и флексибилност и резервни капацитети.

"Интегрисали смо комплетно транспортни систем пртљага, имамо потпуну поузданост у ономе што смо прошле године виђали као изазов, сада имамо потпуну поузданост сортирања пртљага, предаје и требало би да нашим колегама који раде у оперативи буде доста лакше него прошле године", рекао је Новаковић.

Најавио је да ће радови бити завршени до краја ове сезоне, али да свакако неће ометати процесе као што је то био случај прошле године.

"Ова летња сезона неће имати толико ових билборда 'радови у току', биће их значајно мање, јер смо оне главне процесне зоне завршили и дали на располагање оператерима", рекао је Новаковић.

Софтверски је унапређен и аеродромски оперативно – контролни центар, односно обједињени су различити аеродромски сектори како би се пратиле и надгледале свакодневне операције, чиме се омогућава бржа реакција и комуникација као и ефикаснији радни процеси.

Радове спроводи "Белгрејд ерпорт" – део "Ванси ерпортс мреже", а тичу се реконструкције, модернизације и проширења Аеродрома "Никола Тесла".

image