Економија

Русија спремна да испоручи гас Европи преко Украјине, Зеленски жели да Москва престане да зарађује

Европа је покушала да се одвикне од руског гаса, али већина европских држава наставља да га преузима кроз гасовод који прелази Украјину
Русија спремна да испоручи гас Европи преко Украјине, Зеленски жели да Москва престане да зарађујеwww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Потпредседник руске владе Александар Новак изјавио је данас да будућност транзита руског гаса у земље Европске уније (ЕУ) преко територије Украјине зависи од тога да ли је Кијев спреман да настави испоруке после 2024. године, када истиче актуелни транзитни споразум.

"Транзит преко украјинске територије зависи од Украјине. Они имају своја правила. Зависи од њихових жеља. Русија је спремна да настави са снабдевањем", рекао је потпредседник Владе одговарајући на питање о будућности испорука руског гаса у земље ЕУ преко украјинске територије.

С друге стране, Владимир Зеленски рекао је данас да Украјина неће продужавати гасни споразум са Русијом и додао да су у току преговори о слању природног гаса из Азербејџана у Европску унију.

"Споразум о замени руског гаса азербејџанским је један од предлога" о којима се тренутно разговара. Украјина настоји да задржи своју улогу транзитне земље и помогне западним суседима да обезбеде енергетску сигурност", рекао је Зеленски у интервјуу телевизији "Блумберг".

Европа је покушала да се дистанцира од примене руског гаса, али већина европских држава наставља да га преузима кроз гасовод који прелази Украјину.

Споразум који покрива овај транзитни аранжман истиче крајем 2024. године, а с обзиром на то да сукоб Русије и Украјине не престаје, многи аналитичари очекују да ће се доток гаса зауставити, наводи "Блумберг".

"Не желимо да продужавамо гасни уговор са Руском Федерацијом. Не желимо да овде зарађују. Сада се разматрају алтернативни кораци како можемо да користимо гасовод са другим добављачем гаса, другом земљом. Преговори су у току", рекао је Зеленски.

Европске референтне цене гаса пале су на ниже продужавајући дневне губитке испод 33 евра по мегават-сату.

Украјински министар енергетике Герман Галушченко у марту је рекао да та земља неће обновити уговор са "Гаспромом" после 31. децембра.

Председник украјинске енергетске компаније "Нафтогас" Алексеј Чернишов је у октобру прошле године такође одбацио продужење уговора са Русијом.

Актуелни петогодишњи уговор између руског "Гаспрома" и украјинске компаније "Нафтогас" закључен је крајем 2019. године, а испоруке су почеле 1. јануара 2020. Уговор истиче крајем 2024. године. Према условима споразума, "Гаспром" мора да пумпа најмање 225 милијарди кубних метара кроз Украјину током пет година.

"Блумберг" је раније јавио да су прошлог месеца европски званичници преговарали да задрже проток гаса кроз Украјину.

Азербејџан тврди да је на путу да удвостручи извоз гаса у Европу и да жели да повећа извоз гаса у Европу, али још није обезбедио довољно дугорочних послова да би инвестирао у даљу производњу.

Украјина је некада била главни канал за руски природни гас у Европу, задовољавајући око четвртине потреба ЕУ.

Транзит се смањио након што је Русија покренула алтернативне руте, али и даље шаље у ЕУ око 15 милијарди кубних метара гаса годишње преко Украјине, углавном у Словачку и Аустрију.

image