Економија

Бугари нису хтели да плаћају руски гас у рубљама: Сад траже одштету

Бугарска компанија "Булгаргаз ЕАД" саопштила је да је јуче покренула поступак пред Арбитражним судом Међународне трговинске коморе у Паризу тражећи од "Гаспорма" одштету од 400 милиона евра за наводно кршење уговора 2022. године.
Бугари нису хтели да плаћају руски гас у рубљама: Сад траже одштетуGetty © Hristo Rusev

Бугарска државна гасна компанија "Булгаргаз ЕАД" покренула је арбитражни поступак против руског "Гаспром Експорт ООО", тражећи одштету од 400 милиона евра за наводно кршење уговора 2022. године. Бугарска компанија саопштила је да је јуче покренула поступак пред Арбитражним судом Међународне трговинске коморе у Паризу пошто руска компанија није одговорила на њен позив за нагодбу.

"Након што руска страна није предузела мере да се ствар реши ван суда, 'Булгаргаз' је предузео неопходне кораке да заштити интересе компаније", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Прошле године "Гаспром" је суспендовао дугорочни уговор "Булгаргаза", који је покривао 90 одсто количина природног гаса које је "Булгаргаз" испоручио купцима. "Гаспром" је престао да снабдева природним гасом "Булгаргаз" крајем априла 2022. године. Бугарска, се иначе као чланица Европске уније и НАТО-а, придружила међународним санкцијама против Русије 2022.

Подсетимо, Министарство енергетике је 26. априла саопштило да је од руског гасног гиганта "Гаспрома" примило писмо у којем се обавештава о обустави испоруке овог енергента Бугарској од 27. априла. Разлог за то је одбијање Бугарске и других земаља Европске уније да плаћају гас у рубљама, јер је то, како су тада навели, у супротности са дугорочним уговорима о снабдевању.

image