Свет

Сијарто: Мађарска не намерава да смањи испоруке гаса из Русије

Веома смо задовољни сарадњом са "Росатомом" и са компанијом "ТВЕЛ", ништа ми ту не бисмо мењали, каже шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Мађарска не намерава да смањи испоруке гаса из Русијеwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Диверсификација мађарских снабдевача гасом не значи да Будимпешта намерава да смањи руске испоруке, изјавио је за министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Диверсификација за нас не значи да мењамо једног снабдевача другим. Пре свега, за нас је то присуство много различитих извора. Када преговарамо са Азербејџаном или Турском, не говоримо о смањењу испорука гаса из Русије", казао је Сијарто у интервјуу за "РИА Новости".

Шеф мађарске дипломатије је напоменуо да уговор са "Гаспромом" подразумева снабдевање од 4,5 милијарди кубних метара годишње, док су потребе Мађарске за гасом до 10 милијарди. 

"Очигледно је да, поред споразума између 'Гаспрома' и Мађарске, постоји потражња коју треба задовољити куповином са тржишта или другим уговором. Значајан део потреба земље за гасом покрива се руским снабдевањем", оценио је Сијарто.

Министарство спољних послова Мађарске је више пута саопштило да та земља ради на диверсификацији испоруке гаса, али да краткорочно неће бити могуће заменити руске енергенте.

Осим повећања увоза азербејџанског гаса, Мађарска је заинтересована за повећање испоруке ЛНГ-а у земљу преко терминала у хрватском Крку и развој гасног поља у Румунији. 

Како је раније Сијарто рекао, Будимпешта, у оквиру диверсификације снабдевања, разматра могућност увоза нафте из Еквадора у случају да копнени транзит руске нафте преко Украјине постане немогућ.

Мађарска задовољна сарадњом са "Росатомом"

Сијарто је додао да Будимпешта не намерава да тражи новог добављача горива за нуклеарну електрану "Пакс" и да је задовољна сарадњом са руским компанијама "Росатом" и "ТВЕЛ".

"Веома смо задовољни сарадњом са Росатомом и са компанијом ТВЕЛ. Што се тиче нуклеарне индустрије, ни ту ништа не треба мењати", казао је Сијарто и додао да их често контактирају и западне компаније са којима преговарају, али да оне не утичу на доношење мађарских одлука.

"Ми доносимо одлуке самостално, на основу наших интереса", нагласио је министар.

Сијарто је раније изјавио да изградњу нуклеарне електране "Пакс 2" у Мађарској коче немачка министарка спољних послова Аналена Бербок и немачки министар привреде Роберт Хабек из странке Зелених, који не издају дозволе компанији "Сименс" укљученој у изградњу нове јединице за снабдевање система контроле процеса, док је француска влада издала такву дозволу "Фраматому".

Према његовим речима, Будимпешта сматра да је понашање Немачке неприхватљиво и незаконито и сматра га кршењем мађарског суверенитета. 

Он је напоменуо да мађарска страна преговара са француском да се удео "Фраматомеа" у пројекту прошири на рачун немачке компаније.

image