Култура

Македонски писац Венко Андоновски добитник Толстојеве награде за књижевност

Једногласном одлуком, Андоновски је награђен за роман "Пупак светлости"
Македонски писац Венко Андоновски добитник Толстојеве награде за књижевност© Принтскрин/Јутјуб/Ясная Поляна

Добитник међународне Толстојеве награде за књижевност (Јасна Пољана) за 2023. годину је македонски писац Венко Андоновски, за роман "Пупак светлости", у преводу Олге Панкине на руски.

Једногласна одлука жирија еминентних руских писаца у саставу: Владимир Толстој (праунук Лава Н. Толстоја), Алексеј Варламов, Евгениј Водоласкин, Владислав Отрашенко и Павел Басински, саопштена је на свечаној церемонији у Бољшом театру.

У номинацији за категорију "страна књижевност" је било 30 кандидата из 16 земаља и пет континената.

Овом наградом се име македонског писца прикључује листи досадашњих добитника: Џулијан Барнз (Велика Британија), Ју Хуа (Кина), Рут Озеки (Kанада-САД), Орхан Памук (Турска), Марио Варгас Љоса (Перу), Патриша Данкер (Велика Британија), Хернан Ривера Летелиер (Чиле) и Амос Оз (Израел).

Андоновски је македонски романсијер, драмски писац, песник, есејиста, критичар и књижевни теоретичар. Докторирао је на Филолошком факултету у Скопљу. Један је од најпознатијих и најуспешнијих савремених македонских писаца. Добитник је награда "Рациново признание", "Роман године" и "Балканика". Аутор је романа "Азбука за непослушне" (1994), "Пупак света" (2000) - који је преведен на српски, "Вештица" (2006)...

Најчитанији македонски писац већ неколико година живи у Крагујевцу, а ради на Филолошком факултету у Скопљу, као редовни професор књижевности. Дописни је члан Македонске академије наука и уметности.

Роман "Пупак светлости" је изашао прошле године на македонском, али још није преведен у Србији. "Пупак светлости" је, како каже аутор, палимпсест, дописивање и финале "Пупка света", после више од 20 година.

image