Култура

Почетак сезоне у Звездара театру: Премијера представе "Кућа"

Радња првог комада глумца Небојше Илића бави се проблемом расељавања који је актуелан у Србији више од века: ликови су млада девојка, њен отац и деда, док се прича одвија на релацији Торонто, Београд, мало село у Србији
Почетак сезоне у Звездара театру: Премијера представе "Кућа"© Звездара театар / фото: Никола Вукелић

Тридесет девета сезона "Звездара театра" почеће премијером драмског првенца глумца Небојше Илића "Кућа" у режији, такође глумца, Војислава Брајовића. Праизведба приче о три генерације једне породице, расејању и осећању шта је то дом је на програму 8. октобра.

Радња комада, који може да се сагледа из више углова, тако да сваки гледалац може да препозна неку своју причу, бави се великим проблемом расељавања који прати Србе кроз цео 20. век, а дешава се у Торонту, Београду и малом селу у Србији.

По речима писца, али и тумача једне од три улоге, уз Бранимира Брстину и Ивану Зечевић, одувек га је интересовало питање "странствовања", то какав би човек био да је отишао негде другде.

"Пријатељи који су отишли из Србије заувек ће остати странци. Мислим о томе док се вртим у граду у коме сам рођен, и не препознајем више неке улице, а ни читаве крајеве, хватам се у осећању да сам странац, иако нисам никуд отишао. И кад сам сам са собом постоји то осећање 'странствовања'. Имао сам потребу да кроз тај хришћански увид покажем да ово што видимо није све, да смрти нема и да смо некако сви у једној кући", рекао је Илић на конференцији за новинаре у "Звездара театру".

Директор овог позоришта Душан Ковачевић додао је да је реч о камерној драми која је у жанру и духу већине представа које се играју у Звездари.

"Ово је конкретна прича која се тиче нас, наших сеоба, одлазака, да ли из социјалних разлога, жеље за усавршавањем, спознајом новог света, тек, више од трећине нашег народа је у иностранству. Ова прича је о томе како једна породица која је у расејању не зна тачно како се осећа ту где је та њихова кућа. Та кућа је мобилна у смислу да када сте у иностранству фали вам ова кућа овде, а кад сте овде имате осећај да би било боље да сте негде другде", прецизирао је Ковачевић.

Војислав Брајовић се већ опробао као редитељ, и то у истој кући, 2015. је поставио "Воз" (према драми Кормака Макартија), а нове инсценације се прихватио на Илићев и Брстинин позив. 

И он је истакао расејање као фокус драме, односно да ли имамо жељу да се вратимо кући или нисмо ни сигурни шта је наша кућа.

"У тексту има магичног реализма, инспиративног. Наша представа не жели да импресионира него да пробуди најплеменитије емоције, од смеха до суза, да се замислите, а и видите шта је та вештина глуме, да вас обрадује и да вашој души нешто донесе", додао је Брајовић.

Сцену и костиме креирала је Јелисавета Татић Чутурило, а композитор је Војислав Аралица.

"Кућа" је 92. премијера "Звездара театра", а игра се на Новој сцени. Репризе ће бити 10, 17, 21. и 28. октобра.

image