Култура

Монодрама "Ненаписана писма" у згради Унеска у Паризу

Представа је омаж великој српској уметници и хероини, чије дело је обележило српску, али и европску ликовну сцену
Монодрама "Ненаписана писма" у згради Унеска у Паризу© Слободан БУС Вукајловић

Монодраму о сликарки Надежди Петровић "Ненаписана писма", у режији Наташе Радуловић и по тексту Милкице Милетић, извешће вечерас глумица Вања Милачић у згради Унеска у Паризу.

Поводом обележавања јубилеја 150 година од рођења Надежде Петровић, у Палати Унеска у француској престоници приређује се специјални програм као омаж великој српској уметници и хероини.

Програм чине монодрама "Ненаписана писма" и видео-презентација о животу и сликарству Надежде Петровић.

Инспирисана слојевитом личношћу ове знамените Српкиње, њеним емотивним и уметничким недоумицама, положајем уметника у тадашњој Србији и ондашњим политичким превирањима, Милкица Милетић оживела је лик Надежде Петровић у тексту који је за сцену адаптирала и режирала Наташа Радуловић.

Сценографију потписује Марија Лукић, костим Марта Чкоњевић, оригиналну музику компоновала је Ана Крстајић, док је дизајн осмислила Ана Крбањевић. 

"Осећам се почаствованом што ми је указано поверење града Чачка и његових грађана да одиграм богињу њиховог поднебља и да на тај начин уметнички и људски приближим новим генерацијама могућност да сазнају колико је била значајна Надежда Петровић и за њихов садашњи живот и положај. Осим њених високоуметничких сликарских радова, оставила нам је могућност да жене данашњег времена могу слободно да бирају начин на који ће живети", изјавила је Милачићева поводом премијере представе у Народном позоришту Београд пре две године.

Догађај у Унеску у Паризу организовали су: Стална делегација Републике Србије при Унеску, Министарство културе Републике Србије и Уметничка галерија "Надежда Петровић" Чачак.

И Културни центар Србије у главном граду Француске слави век и по од рођења најзначајније српске сликарке с краја 19. и почетком 20. века, чије дело је обележило и европску ликовну сцену, посебно ону у Граду светлости – изложба "Надежда Петровић у Паризу" биће отворена 11. до 27. октобра.

image