Култура

Криза у рају: Сценаристи прихватили нови уговор с холивудским студијима, глумци и даље у штрајку

Прихватањем трогодишњег уговора Удружење америчких писаца и званично је окончало штрајк, док глумачки синдикат наставља преговоре
Криза у рају: Сценаристи прихватили нови уговор с холивудским студијима, глумци и даље у штрајку© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Чланови Удружења америчких писаца (ВГА) одобрили су нови трогодишњи уговор с великим холивудским студијима, пет месеци након што је синдикат сценариста кренуо у штрајк који је довео до превирања у холивудској филмској и ТВ продукцији посебно ако се узме у обзир чињеница да им се током лета у обустави рада придружио глумачки синдикат.

Из ВГА су саопштили да је 99 одсто чланова који су гласали подржало уговор, којим је пре свега предвиђено повећање плата, као и заштита у вези с коришћењем вештачке интелигенције, што значи да је штрајк и званично окончан, пренео је Ројтерс.

Штрајк холивудских писаца, први у последњих 15 година, почео је 2. маја, након што више од 11.500 аутора није успело да постигне договор са студијима као што су "Волт Дизни" и "Нетфликс" о већој плати.

За захтевом за већим зарадама посегли су пошто више од 50 одсто сценариста ТВ серија прима минималац иако ТВ стриминг доживљава бум.

Оквирни договор о трогодишњем уговору који су постигли челници ВГА с Алијансом филмских и телевизијских продуцената (АМПТП), групом која је представљала студије, стриминг и продукцијске компаније, постигнут је 24. септембра, али су с истим морали да се сложе одбор и чланови ВГА не би ли штрајк био стављен ад акта.

Имајући у виду да су се сценаристима већ 13. јула придружили чланови Удружење глумаца и Америчка федерација ТВ и радио уметника (САГ-АФТРА), причињена је велика штета – заустављено је снимање бројних ТВ програма, серија и филмова, док је економиста Милкен института Кевин Кловден проценио да је штрајк коштао америчку економију око пет милијарди долара.

Чланови САГ-АФТРА били су незадовољни примањима, те су предложили да неутрална компанија мери успех емисија и да исплате зарада буду повезане с успехом продукција, што је АМПТП одбио.

Због штрајкова холивудских писаца и глумаца, поред мноштва малих, независних продукција, страдали су и скупи пројекти "Дедпул 3" с Рајаном Рејнолдсом и Хју Џекманом, те "Гладијатор 2" Ридлија у којем глуме Пол Мескал, Педро Паскал и Дензел Вошингтон, као и наставак "Аватара" Џејмса Камеруна, који су сви одложени за наредне године.

Бројне "Дизнијеве" продукције по Марвеловим стриповима су одложене за крај 2024. и почетак 2025, укључујући филмове "Блејд" и "Фантастична четворка 2", као и "Сонијеве" екранизације сегмената прича о Спајдермену.

Што се тиче малих екрана, публика која је волела ТВ серије "Бели лотус", "Еуфорију", "Кућу змаја", "Ласт оф ас" мораће да сачека за наставке 2025. годину.

Холивудски глумци и сценаристи заједно су штрајковали последњи пут 1960, када је председник САГ-а био глумац и будући председник САД Роналд Реган.

image
VV inauguration
banner