Култура

Почиње 55. Бемус: Руски пијаниста Борис Березовски стиже у Београд

Виртоуз Березовски приређује реситал којим ће, између осталог, обележити и 100. годишњицу рођења руског композитора и пијанисте Сергеја Рахмањинова
Почиње 55. Бемус: Руски пијаниста Борис Березовски стиже у Београд© Цебеф

Фестивал класичне музике - Београдске музичке свечаности, 55. Бемус, биће одржан од 8. до 22. октобра на више локација у Београду.

У богатом програму фестивала биће представљене звезде класичне и савремене уметничке музике, из земље и иностранства, као што су: руски пијаниста Борис Березовски, британски виртуоз на виолини Најџел Кенеди, грчки сопран Василики Карајани и други.

Концерти ће бити приређивани у Коларчевој задужбини, Народном музеју, Београдској филхармонији, Народном позоришту.

Чувени руски пијаниста Борис Березовски приређује реситал којим ће, између осталог, обележити и 100.-годишњицу рођења руског композитора и пијанисте Сергеја Рахмањинова (1873-1943), док му се на концертном подијуму као гости придружују чланови групе "Блуз докторс".

"Биле су приче, када смо објавили програм, зашто долази Борис Березовски, јер је имао, по некима, проблематичне политичке изјаве у вези са ситуацијом у Украјини. Нас то не занима, јер Бемус није политички фестивал, већ уметнички. Такође, Березовски, који је толико пута већ гостовао код нас, није политичар, самим тим занимају нас његови уметнички квалитети који су беспрекорни", навео је уметнички директор фестивала Бојан Суђић о Березовском који је последњих година у Србији гостовао и у Београдској арени као специјалан програм Бемуса, затим у Коларчевој задужбини, а 2022. први пут је наступио и код Емира Кустурице на фестивалу "Кустендорф класик" на Мокрој Гори, Мећавнику.

Фестивал ће почети 8. октобра Гала концертом посвећеном великом јубилеју – 100.-годишњици рођења славне оперске диве Марије Калас, у сарадњи са Народним позориштем у Београду. Најлепше оперске арије и дуете интерпретирају грчки сопран Василики Карајани и италијански тенор Андреа Каре, под управом диригента Дијана Чобанова. На програму ће бити дела Белинија, Вердија, Пучинија, Томе и Чилеа.

Међу врхунцима Бемуса су и два концерта славног виолинисте Најџела Кенедија, који се након пет година поново дружи са београдском публиком, овога пута са програмом који је у потпуности посвећен концертној музици Јохана Себастијана Баха. Кенеди ће наступати две узастопне вечери на Коларцу, на затварању 55. Бемуса.

Подсетимо, Најџел Кенеди је последњих година и деценија увек лако и брзо распродао концерте у "Сава центру", сваки пут максимално расположен и духовит у својим наступима.

"Није га било пет година код нас, а за овај наступ Кенеди је тражио да му унапред пошаљемо слике свих музичара из нашег ансамбла који ће свирати са њим те две завршне вечери. Желео је да се тако на даљину упозна са ким свира, односно да их види на сликама, да чује њихова извођења, да чита њихове биографије, па да одобри. То му је био захтев. Најџел Кенеди и руски пијаниста Борис Березовски пружају праву ексклузивност фестивалу", подвукао је Суђић, пренео је Танјуг.

Диригент Суђић је оценио да "немамо бољи и престижнији музички фестивал од Бемуса", и подсетио да је у његовој историји било речи да се он угаси и претвори у неку другу манифестацију, али му је драго да се то није догодило.

"У новим временима и околностима у којима се налазимо, Бемус је и даље остао фестивал над фестивалима, и сви заједно желимо да он буде све бољи и квалитетнији у будућности", закључио је Суђић.

Признати виолиниста Роман Симовић ће наступити као солиста са Црногорским симфонијским оркестром на концерту посвећеном музици руског композитора Дмитрија Шостаковича. Овим концертом ће дириговати управо уметнички директор Бемуса Суђић, баш као и концертом Симфонијског оркестра и Хора РТС, на коме се изводи "Реквијем" Ђузепеа Вердија. 

Други концерт Симфонијског оркестра РТС, под управом диригента Премила Петровића, такође је посвећен романтичарској музици, уз учешће виолинисте Станка Мадића као солисте на Концерту у Де-дуру Јоханеса Брамса.

image