Култура

Београдска филхармонија се повукла са аустријско-немачке турнеје

Престонички оркестар неће свирати на концертима у Бечу, Фирзену, Штутгарту и Висбадену јер пројекат у овом тренутку представља ризик који институција није у могућности да преузме
Београдска филхармонија се повукла са аустријско-немачке турнеје© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Београдска филхармонија саопштила је да се, са жаљењем, повлачи из пројекта аустријско-немачке турнеје, наводећи као разлог глобалну нестабилност тржишта.

Турнеја је требало да обухвати концерте у Бечу, Фирзену, Штутгарту и Висбадену од 5. до 9. новембра, са шефом-диригентом Габријелом Фелцом и виолинистом Немањом Радуловићем.

Како је наведено, "у светлу припреме стогодишњице Београдске филхармоније, уложен је континуиран рад од стране промотера и менаџмента оркестра да се српски ансамбл представи у што више европских центара".

"Међутим, глобална нестабилност тржишта која се одразила на међународна гостовања великих ансамбала утицала је и на наш оркестар у већој мери него што је било могуће предвидети", саопштили су из Филхармоније.

Додали су да су уложили изузетне напоре да се турнеја реализује, али да је "услед промењених околности које раније није било могуће сагледати, донета тешка одлука да се филхармонија повуче из пројекта".

Према њиховим наводима, пројекат "у овом моменту представља ризик који институција у тренутној ситуацији није у могућности да преузме".

Београдска филхармонија је упутила "свима искрено извињење, поготово цењеној публици, Фелцу, Радуловићу, као и организацијама Opus3 Artists и IMG Artists".

"Изражавамо пуно разумевање за нелагоде са којима се пословни сарадници суочавају, у нади да ће боље околности дозволити да се Београдска филхармонија представи љубитељима музике у градовима Аустрије и Немачке", закључили су из Филхармоније.

image