Култура

Књиге, филмови, култура и језик: Богат програм штанда Русије на Сајму књига

Посетиоци Сајма књига биће у прилици да се сретну са популарним ауторима, виде најновија издања и информишу се о студирању у Русији
Књиге, филмови, култура и језик: Богат програм штанда Русије на Сајму књига© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Посетиоце руског националног штанда на Међународном сајму књига у Београду и ове године очекује богат програм.

Од 21. до 29. октобра посетиоцима ће бити представљена најновија руска издања, а поред излагачког програма биће организована предавања, књижевни сусрети, радионице, квизови знања, пројекције анимираних филмова "Сојузмултфилма".

Посетиоци Сајма књига биће у прилици да се упознају са награђиваним аутором Алексејом Саљниковом према чијем роману "Петрови у грипу" је снимљен истоимени филм. Биће представљена српска издања детективских романа Николаја Свечина, као и издања Руског научног института и збирке песама Јурија Лобачева.

О савременој руској дечјој књижевности у српским преводима говориће ауторка Анастасија Строкина и преводилац Ана Смутнаја, а биће представљена и женска књижевност Русије о којој ће говорити историчарка, филолог и уредница Марија Нестеренко.

Уз учешће Московског политехничког универзитета, у Руском дому, 24. и 27. октобра у 16 часова, за ученике средњих школа и гимназија и студенте факултета бити одржано представљање образовних програма руских универзитета, а у оквиру конкурса "Високо образовање у оквиру квота Руске Федерације".

За основце, организоване су пројекције играних и анимираних филмова, али и радионица по књизи "Атлас мистериозних места у Русији", као и промоција књиге о Лаву Толстоју, бројни тестови, квизови и предавања о руској култури.

image