Култура

Завршен Сајам књига у Београду: Више од 190.000 посетилаца, следећег октобра на истом месту

На 66. Међународном сајму књига наступило је 420 директних излагача, од чега је 356 домаћих, издавачи задовољни сајамском недељом, али указују на повећане цене производње књига и сајамског простора
Завршен Сајам књига у Београду: Више од 190.000 посетилаца, следећег октобра на истом месту© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Наредни Међународни београдски сајам књига биће одржан од 19. до 27. октобра 2024. године под куполом Београдског сајма, саопштила је директорка Београдског сајма Данка Селић.

На завршној конференцији 66. Међународног београдског сајма књига Селић је нагласила да је у његовим програмима наступило 420 директних излагача, од чега је 356 домаћих.

"Укупан број учесника је 867. Сајам књига је одржан на више од 30.000 квадратних метара изложбеног простора. Одржано је 546 програма у организацији Београдског сајма књига. Сајам је пратило преко 1.200 акредитованих новинара из 16 земаља", рекла је Селић, а преноси Танјуг.

Она је додала да је до сада регистровано преко 190.000 посетилаца, а како је напоменула, коначне информације ће имати сутра након вечерашњег затварања манифестације.

Секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић је нагласила да Сајам књига по 66. пут био епицентар културне размене.

"Француска се као наш почасни гост представила богатством свог књижевног достигнућа и истакла културне везе између наше две земље. Богатство програма овогодишњег сајма одраз је разноликости наше књижевне сцене" рекла је Михаиловић Вацић.

Академика Душана Ковачевића је, како каже, импресионирала посета младих људи.

"Видео сам регистрације аутобуса из много градова Србије и суседних земаља. То враћа наду у књигу, као и чињеница да нису сва деца везана само за телефоне, и да има неког ко воли књигу. Велики број њих је купио књиге и понео их са собом", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да ће књиге живети, али додаје да је било стрепње током пандемије.

"Због опште ситуације у свету, која је унела стрепњу међу људе, књига се издваја као светлост, и лепши део живота", рекао је Ковачевић.

Како је рекао, апсурдно је да је готово 50 одсто наслова књига везано за тему рата.

Амбасадор Републике Француске у Србији Пјер Кошар истакао је да му је велику част причињава чињеница да је земља коју представља била почасни гост Сајма књига.

"Захваљујем граду Београду, и организаторима сајма који су нас позвали и омогућили нам да 19 година након последњег почасног гостовања тај статус добијемо поново. Простор за дијалог између култура је незамењив", истакао је Кошар.

Издавачи који су излагали на 66. Међународном сајму књига у Београду оценили су да је сајамска недеља прошла доста успешно, да је куповна моћ грађана релативно боља него лане, али да велики проблем за њих представљају повећане цене производње књига и сајамског простора.

Миодраг Гојковић из издавачке куће "Плато" истакао је за Танјуг да су издавачи који су излагали на овогодишњем сајму задовољнији него прошле године.

"Чини ми се да је мањи број посетилаца, али већи проценат људи који купују књиге", нагласио је Гојковић.

Директорка издавачке куће Геопоетика Јасна Новаков Сибиновић је истакла да је издавачима продужење сајма за један дан доста значило и да није било додатне суботе, овогодишњи сајам био би за издаваче лошији од претходног. 

"Испунили смо излагачку мисију и имамо разлога да се радујемо што смо и ове године на истом месту и под истим условима", рекао је директор издавачке куће "Клио" Зоран Хамовић.

Он је додао да је успех ове издавачке куће идентичан прошлогодишњем и да не могу да буду задовољни поскупљењем простора и повећањем трошкова.

Посетиоци Сајма књига са којима је Танјуг разговарао рекли су да су у просеку потрошили 6.000 динара на књиге, да додатни попусти олакшавају доступност новијим насловима, али су подељеног мишљења око понуде, за коју поједини сматрају да је била боља ранијих година.

image