Култура

Усамљеност, отуђеност и историја једне лутке: Почиње Фестивал иранског документарног филма

Пре десет година умрла је жена Алија Мохамада Гаенија, након чега су га оставила деца. Од тада он сам спрема једноставне оброке и води толико тежак и отуђен живот, да је смрт све што жели...
Усамљеност, отуђеност и историја једне лутке: Почиње Фестивал иранског документарног филма© Unsplash/Shadmehr Vahedizadeh

Културни центар Ирана у Београду у сарадњи са Културним центром Београда организује други по реду Фестивал иранског документарног филма. Фестивал ће бити одржан од четвртка, 7. до недеље, 10. децембра 2023. године у Дворани Културног центра Београда, Коларчева 6, најавили су организатори.

Гости Фестивала су редитељ и сценаристкиња филма "Махер" Масуд Дехнави и Сеједе Хадис Мирфејзи. Улаз на све пројекције је бесплатан.

Свечано отварање фестивала је сутра у 19.30 часова. Фестивал отвара филм "Мама Махмал" (р. Амир Хосеин Халилзаде, 74 минута). Махмал је старија жена из села на планини Загрос. Она је једноставна, сеоска жена, али моћна и харизматична. Пре много година била је принуђена да прода очеву земљу коју је превише волела, да би спасила сина од смртне казне.

Следи филм "Махер" (р. Масуд Дехнави, 30 минута). Махер је име младића са севера Ирана. Године 2019. регион је погодила поплава у којој је неколико села потпуно потопљено. Махер је због посла отишао у Турску, и дошао на венчање своје сестре, али је поплава направила потпуну збрку. Он покушава да реши проблем села и његових житеља; међутим, потребно је више времена, а њему прети отпуштање са посла. Док помаже људима у исушивању кућа свог родног села, он све више саосећа с њима. Он најзад може да поправи своју ситуацију и организује церемонију венчања своје сестре. Тада одлучује да остане у домовини са својом породицом, и наставља да гради своју кућу.

У петак од 20 часова биће приказан филм "Дани отуђеност" (р. Аболфазл Таџик, 19 минута). Филм приказује неколико дана из живота Али Мохамада Гаенија, усамљеног 84-годишњег сеоског израђивача филца који је почео да се бави овим послом од када је имао само 10 година. Навикао је да ради у кући, где спава и живи. Свакодневно, рано зором, чим устане, почиње да израђује филцане капе. Док сам обавља све послове, Али Мохамад говори о томе како настају капе од филца и објашњава како тече произвођачки поступак. Детаљно говори о томе колико је некада на овим просторима филц био популаран, а данас је скоро потпуно занемарен. Осврће се и на свој живот и усамљеност. Пре десет година умрла је његова жена, након чега су га оставила деца. Од тада он сам спрема једноставне оброке и води толико тежак и отуђен живот, да је смрт све што жели. Након неколико дана напорног рада израдио је неколико капа и одлази у град да их прода. Чим их је јефтино продао на градском базару, упућује се ка кући своје ћерке. Тамо нема никога, и он неколико сати, све до ноћи, седи испред куће. Међутим, и даље се нико не појављује.

Следи филм "Маријан" (р. Хамед Колџеји, 60 минута). "Маријан" је тужна прича о уништеним и баштама које ће вероватно свакодневно бити уништаване. До пре око 70 година историјски град Газвин, некадашњу иранску престоницу, окруживале су традиционалне баште које су биле распрострањене свуда по граду. Пре седамдесетак година, традиционалне баште угрозио је урбани развој уништивши многе њихове делове. Данас, историјске традиционалне баште Газвина покривају површину од 2.800 хектара и још увек са три стране окружују овај град. Иако су регистроване на иранској листи природног културног наслеђа, оне су и даље озбиљно угрожене урбаним развојем, због чега еколошки активисти покушавају да их заштите. Али оно што највише привлачи пажњу, заправо, јесте стабло пистаћа старо 300 година. Више од пет година оно одолева изградњи бетонског надвожњака, због чега ово дрво, као и стотине хектара других башти морају бити уништене. Активисти за заштиту животне средине града Газвина назвали су га "Војником баште".

У суботу од 20 часова биће приказан филм "Спори ритам" (р. Мохсен Алидади 75 минута). Ово је истинита прича о Алију, 27-годишњаку са Дауновим синдромом. Он живи у породици која пати због његове болести. Али жели да се ожени, да вози и да ради ствари као други. Највише од свега жели да се венча са девојком с којом је заједно одрастао, али се не усуђује да то саопшти својој породици. Филм жели да му помогне у неким активностима као што су вожња и јахање, а такође и да створи услове за задовољење његових осталих потреба.

Следи филм "Зендоман" (р.Мохамад Али Ракшани, 24 минута). Поетски поглед на живот и љубав народа Балуча у југоисточном делу Ирана на граници са Пакистаном. "Зендоман" говори о четири годишња доба живота у огледалу живота Балучи народа, уз сећање на музичара, маестра Али Аваргана, званог Лал Мохамад Сароди.

У недељу од 20 часова биће приказан филм "Бледо црна" (р. Мехди Махан, 42 минута). Филм говори о добротворној фондацији Шервин Рубензаде, активној у области терапије туге.

Следи филм "Тиха невеста" (р. Фатеме Фазели, 24 минута)Осврт на племе Бахтијари и историјат лутке по имену Паж-пажак или Лал Арис. Лутку која у култури овог народа има историјску и културну вредност, у свом чувеном путопису спомиње и Насер Хосро, ирански песник и историчар из 11. века.

image