Русија

За Србију 200 места на Светском фестивалу младих у Русији: Пријаве до 1. децембра

У Сочију ће се од 1. до 7. марта следеће године окупити млади који ће размењивати искуства из области науке, културе, уметности, спорта, политике, бизниса и медија. Учествује готово 100 земаља света међу којима су Кина, Индија, САД, Латинска Америка, земље Европе, Африке и Балкана
За Србију 200 места на Светском фестивалу младих у Русији: Пријаве до 1. децембра© Алекса Гајић

Сочи, град на обали Црног мора познат и као "јужна престоница Русије", почетком наредне године биће домаћин најзначајнијег и најмасовнијег омладинског догађаја - Светског фестивала младих.

Овај модерни руски град, чија популарност непрестано расте још од Зимских олимпијских игара 2014. године, од 1. до 7. марта окупиће 20.000 младих, узраста од 14 до 35 година, из целог света.

Наука, култура, уметност, спорт, политика, бизнис и медији само су неке од области у којима ће учесници фестивала моћи да размењују своја искуства и знања.

Припремни период је отпочео крајем октобра у Москви, када је одржан Конгрес међународног савета фестивала, на коме је учешће узео и представник Србије и члан савета Алекса Гајић, председник Центра за српско-руску сарадњу "Зенит".

Том приликом, донета је резолуција која истиче важност заједничког деловања на међудржавном нивоу са циљем стварања мултиполарног света, који ће омогућити баланс интереса свих земаља и створити услове за изградњу праведне будућности.

На Конгресу су учешће узели представници готово 100 земаља света, Кине, Индије, САД, Латинске Америке, Африке, Европе, из балканских земаља, осим, наравно, са непризнатог Косова.

"Имао сам прилику да упознам представнике различитих земаља, међу којима и из држава Балкана, а посебан утисак на мене је оставио разговор са учесницима из Немачке и САД, који су истакли да сматрају да су Косово и Метохија део Србије. Русија окупља разумне људе, који ће чинити будућност својих земаља, као и будућност света и зато је веома важно да наша омладина буде део те заједнице истомишљеника, која ће бити створена на Фестивалу", наводи Гајић.

На фестивал је позвано 200 младих из Србије, што представља својеврсну привилегију.

"Добили смо већу квоту него све земље у региону заједно. Примера ради, Хрватска је добила 20, Мађарска 20, Црна Гора 30, Немачка 40. Повлашћени смо, сасвим оправдано, велико је интересовање. Очекујемо још пријава", каже Гајић и додаје да се до сада из Србије пријавило близу шест стотина младих.

Организатори плаћају трошкове смештаја и храну, као и део авионских карата за учеснике из Србије. Пријаве трају до 1. децембра и могуће их је извршити на сајту Светског фестивала младих.

image